DŽENAN ĐONLAGIĆ UZVRAĆA KONAKOVIĆU: "Dug DF-a prema SDP-u nema veze s Klubom Bošnjaka"

Osmorka je večeras poručila da se neće odazbati na razgovore koje je najavila SDA i da ostaju jedinstveni.

  • Politika

  • 08. Dec. 2022  08. Dec. 2022

  • 5

Nakon što je postalo jasno da će SDA sa DF-om imati većinu u Klubu Bošnjaka Doma naroda Federacije BiH iz stranke Željke Komšića još se ne žele očitovati o svojim potezima. Tokom dana predsjednik NiP-a je napomenuo kako je SDP nakon prošlih izbora dao podršku Milanu Dunoviću iz DF-a za potpredsjednika F BiH iako nisu bili dio većine.

Demokratska fronta će zvaničan stav o budućim koracima vezanim za formiranje zauzeti na organima stranke. Generalni sekretar DF-a Dženan Đonlagić kaže da prate šta se dešava i da tek dolazi vrijeme za prave razgovore jer će se implementirati rezultati izbora.

"Sada tek imamo jasniju situaciju u odnosu snaga u parlamentima. Ima još dosta posla da se obavi da bi bio konstituisan Dom naroda F BiH. Mi ćemo u narednim danima imati stranačke sastanke i donijeti konačnu odluku", za Ljudski.ba je rekao Đonlagić.

Pitali smo ga da li DF ima dug prema SDP-u o čemu je danas govorio Konaković.

"Ne znam zašto o tome priča Konaković, prema njemu DF nema nikakvih obaveza. Ako postoji moralna odgovornost onda smo mi dužni SDP podržati da dobije predsjednika, ili potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda. Vjerujem da će DF na organima stranke kao i uvijek donijeti odgovornu i poštenu odluku koja podrazumijeva prije svega interes građana i države", za Ljudski.ba je rekao Đonlagić.

Osmorka je večeras poručila da se neće odazbati na razgovore koje je najavila SDA i da ostaju jedinstveni.

Od političkih subjekata koji će biti u opoziciji očekuju, kako kažu, odgovorno i državničko ponašanje, odnosno odustajanje od svakog oblika blokada.

"Te blokade ih možda mogu očuvati na vlasti još koji mjesec, ali će takvi postupci nanijeti nemjerljivu štetu interesima građana Bosne i Hercegovine. Napominjemo da je ubrzano formiranje vlasti na svim nivoima jedan od prioriteta koje je pred političke strukture u Bosni i Hercegovini postavila EU. Samo ispunjenjem tog uslova, Bosna i Hercegovina bi imala pristup nužnim sredstvima EU za osiguranje socijalne stabilnosti i značajne pomoći građanima u vrijeme ozbiljne krize", naglasili su iz Osmorke.

Ovim putem pozivaju Demokratsku frontu, koja ima jednog delegata u Domu naroda FBiH, "da postupi odgovorno kao što je početkom 2015. godine postupio SDP BiH kada su SDA i DF imali većinu".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...