“REFORME“ U NAJAVI: Zašto Sabina Ćudić s briljantnim CV-om i odličnim poznavanjem engleskog jezika ne može biti ministrica inostranih poslova, a Dino Konaković bez znanja ijednog jezika i diplomom DIF-a može?

Osmorka je skoro preko noći uspjela okrenuti veliki dio javnosti protiv sebe (kao i onih koji su glasali za njih, glasajući protiv SDA) zbog “dogovora“ sa HDZ-om i SNSD-om, i jedan od pametnijih poteza bi im bio, da to bar pokušaju sanirati, a imenovanjem Čudićke u MIP bi djelimično umirili javnost (gdje njena popularnost brzo raste u odnosu na Konakovića) čime bi dobili i njen glas za Vijeće ministara (sve bez atlantskih integracija), za koji im je jasno poručila da je sada upitan. Čudić bi se mogla pokazati kao najjača, ali i najslabija točka osmorke u formiranju vlasti. Uz Denisa Bećirevića koga vrlo brzo čeka odluka o potvrđivanju HDZ-ove kandidatkinje za mandatarku Vijeća ministara kad će morati pokazati kome je zaista lojalan – osmorki ili 320.000 građana koji su glasali za njega i među kojima teško da bi ih se i jedan posto moglo naći koji bi podržali izbacivanje atlantskih integracija iz dokumenta koji je osmorka potpisala s Dodikom.

  • Mini market

  • 20. Dec. 2022  20. Dec. 2022

  • 25

U velikom intervju koji je dao za hrvatski portal Index objašnjavajući šta je uzrok njegovog najvećeg sukoba s SDA Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a, naveo je to što su u institucije postavljali ljude “bez kompetencija, bez valjanih diploma, ponekad s kriminalnom prošlošću“. U nastavku je govorio o formiranju Vijeća ministara, te kako će on, u Sarajevu poznat kao “uspješan sportaš“ obnašati jednu funkciju za koju “imam kompetencije“ – vanjska trgovina, vanjski poslovi, područje sigurnosti, civilni poslovi. 

Šta kažu biografije Konakovića i Ćudićke

Sve da ostavimo po strani pisanja pojedinih medija i istupe kantonalne SDA u kojima se osporava Konakovićeva diploma – i iznose detalji o tome kako je prvo upisao treću godinu studija i u februaru 2008. za 12 dana položio sve ispite i već u martu odbranio diplomski, a onda u decembru 2008. položio sve ispite iz prve godine – činjenice iz njegove zvanične biografije na stranici Parlamenta FBiH kažu da je završio Fakultet sporta i tjelesnog odgoja, da je po zanimanju: magistar menadžmenta u sportu, a kao radno iskustvo je navedeno: “profesionalno u sportu osam godina, vlasnik STR šest godina, Skupština i Vlada Kantona Sarajevo devet godina“. Poznavanje stranih jezika se ne spominje, niti je javnosti poznato da li i koliko dobro Konaković govori neki strani jezik.

Podsjetimo da je Konaković o svojim kompetencijama da vodi bilo koje od četiri državna ministarstva – vanjska trgovina, vanjski poslovi, područje sigurnosti, civilni poslovi, govorio za hrvatski medij prije nego što je osmorka potpisala dogovor s Miloradom Dodikom kada mu je dala “nebitno“ ministarstvo sigurnosti “koje nema nikakvih nadležnosti“, zbog čega je Dodik, po vlastitom priznanju prezadovoljan, jer je to ministarstvo “od posebnog značaja za RS“. S obzirom na važnost politike sigurnosti za svaku zemlju, razumljivo je Dodikovo zadovoljstvo svakome iole kompetentnom za ovu politiku.

Kad je otpalo ministarstvo sigurnosti aktualizirana je priča da će Konaković biti ministar inozemnih poslova BiH, što je i on sam potvrdio gostujući na FACE TV. Bilo je to dan nakon što je Sabina Čudić na pitanje novinara N1 oko ove pozicije, odgovorila: “Sasvim sigurno sam bila na raspolaganju u razmišljanju u tom pravcu, ali postoji određena skepsa koalicionih partnera kada sam ja lično u pitanju, pa možda i crvena linija. Mislim da unutar ‘osmorke’ i ‘trojke’ ili šire koalicije postoji određena zadrška o poslušnosti. To je ženama u politici najčešće veliki kompliment. Meni je neka od tih argumentacija fascinantna, pogotovo kad dolazi od ljudi kojima Čavara ili Nešić nije sporan na poziciji ministra sigurnosti”. 

A šta kaže biografija Sabine Čudić: profesorica na Sarajevo School of Science and Technology; srednjoškolsko obrazovanje započela u sarajevskoj Drugoj gimnaziji, nastavila u Idahou; studirala u SAD-u i Velikoj Britaniji gdje je diplomirala političke nauke i međunarodne odnose, zatim magistrirala ljudska prava i demokratiju u jugoistočnoj Evropi na Bolonjskom univerzitetu, a doktorat radila na na Univerzitetu u Hamburgu. Bila najbolja debatantica na svijetu u Karl Popperovom debatnom formatu, članica američkog državnog debatnog tima, najbolja govornica na međunarodnim debatnim takmičenjima… 

Ispit za Denisa Bećirevića

Međutim, jasno je da NiP očekuje poziciju ministra inozemnih poslova “nakon svih kompromisa koje smo pravili“ – kako je na FACE TV rekao Konaković, naglašavajući da “ta personalna stvar nikada neće biti važnija od ovog procesa“. Kad ga je voditelj podsjetio da je upravo na toj TV i Sabina Čudić govorila da je spremna da preuzme ovo ministarstvo, Konaković se složio da bi ona bila odličan kandidat, dodajući da on zna “još deset takvih“. Na stranu što osmorka teško da ima deset kandidata sa CV-om kakav je Sabine Čudić. Zanimljivo u njenom slučaju, iako je u nekoliko svojih istupa po inostranstvu dokazala svoj patriotizam, da ga nikad nije koristila (za razliku od drugih) za jačanje svoje popularnosti kod birača, pa je tako malo kome poznato da je njen otac bio jedan od visokih oficira Armije Republike BiH na vrlo važnim pozicijama u Prvom korpusu.

Uz to, ona je svoju državnost dokazala i odbijanjem da glasa za Marinka Čavaru, što je osudila i Američka ambasada, koga su ostali zastupnici osmorke podržali. U napadima koji su krenuli na Sabinu Čudić (slučajno, u medijima bliskim upravo NiP-u?) upravo joj se spočitava neglasanje za Čavaru kao njena neprincipijelonst jer zbog ličnih ambicija nije ispoštovala dogovor koalicionih partnera koji su, za razliku od nje, zaboravili da oni za svoj rad ne odgovaraju nikakvoj “koaliciji“ nego građanima koji su glasali za njih i to zbog obećanja koje su davali, prvenstveno najavljujući obračun s korupcijom i nacionalističkim strankama, da bi onda potpisali koaliciju s HDZ-om i SNSD-om i podržali Čavaru koji je na američkoj crnoj listi (zbog blokada Federacije).

Zbog svega ovoga osmorka je skoro preko noći uspjela okrenuti veliki dio javnosti protiv sebe (i onih koji su glasali za njih), i jedan od pametnijih poteza bi im bio, da to bar pokušaju sanirati, a imenovanjem Čudićke u MIP bi djelimično umirili javnost (gdje njena popularnost brzo raste u odnosu na Konakovića) a i dobili bi njen glas za Vijeće ministara, za koji im je jasno poručila da je sada upitan. Uostalom NiP i nema ni jedno zastupnika na državnom nivou. Možda bi to, onda, napokon bar dijelom potvrdilo silna obećanja o promjenama i reformama koje će osmorka uraditi, a koja su zasad samo u – najavi. Čudić bi se mogla pokazati kao najjača, ali i najslabija tačka osmorke u formiranju vlasti. Uz Denisa Bećirevića koga vrlo brzo čeka odluka o potvrđivanju HDZ-ove kandidatkinje za mandatarku Vijeća ministara, i to nakon dogovora sa SNSD-om i dokumenta iz koga su izbačene atlantske integracije koje su, uz sve druge nedostatke, bile u sporazumu osmorke i HDZ zajedno s evropskim.

Majstori izokretanja činjenica

Željko Komšić je već najavio pitanja za Borjanu Krišto o NATO-u i kao i o izdvajanjima za Oružane snage BiH, dok mediji bliski Čoviću tvrde da će biti usamljen u tome, jer će Denis Bećirević, kao kandidat osmorke, glasati kako oni odluče. Potvrđivanje Borjane Krišto bez ikakvog uslovljavanja – podsjetimo, prošli saziv Vijeća ministara bio je na čekanju jer Komšić i Džaferović nisu htjeli potvrditi SNSD-ovog kandidata, dok Dodik nije potpisao dokument kojim podržava atlantske integracije BiH – potvrdit će i koliko je Bećirević dosljedan u svojim obećanjima: osim što je na obećanjima građanima da će ih voditi u NATO dobio 320.000 glasova, prije nekoliko dana je potvrdio da će on raditi u interesu države, a ne stranačkih interesa.

No, koliko su ozbiljna neslaganja koja su krenula u osmorci kad se počelo govoriti o foteljama pokazuje i uključivanje nekih “vanjskih eksperata i analitičara“ u priču oko izbora ministra inozemnih poslova nemuštim pokušajima da ih se poveže s nekim drugim aktualnim aferama. Tako je i Ivana Marić na svom twiteru, braneći rukovodstvo škole (što je zaista neodbranjivo) jer su zaposlili osuđenog pedofila, mada i svaka budala zna da se ni portir ne može zaposliti bez uvjerenja o nekažnjavanju ili uvjerenja da se protiv njega ne vodi postupak, za sve pokušala optužiti – SDA i DF, ali i Sabinu Čudić jer je bila zastupnica u Federalnom parlamentu, koji je po Marićki glavni krivac jer nisu uskladili zakonodavstvo sa “EU i Lazarotovom konvencijom“, pri tome vješto pokušavajući zaštititi i odgovornost Sarajevskog kantona koje je nadležno za obrazovanje, odnosno ministricu (NiP-a).

O kakvom se zapravo skandalu radi i šta je njegova pozadina (povezana s osmorkom) pojasnio je u svom tekstu i Senad Avdić, a Slobodna Bosna je objavila i da kažnjeni pedofil nije odležao ni dan zatvora jer je državi iskeširao oko 40.000 KM. Koje je, valjda, zaradio od plate nastavnika.

Nakon oštrih kritika i jasnih stavova nema nikakve potrebe podsjećati šta je Čudićka rekla o ovom slučaju, decidno tražeći ostavke svih odgovornih i u školi i u sindikatu, ali je zbog Marićkinog pokušaja izokretanja činjenica i optuživanja sviju, osim odgovornih, potrebu imao reagirati i ugledni sarajevski profesor Vahidin Preljević, koji je Marićkin tvit prokomentirao: “Zaista krajnje dobronamjeran savjet osmorki: svaki put kad ova osoba nastupi kao vaša glasnogovornica, vi izgubite veliki dio kredibiliteta i kod vaših simpatizera. Sad udara i po Sabini, vjerovatno je ova ne sluša bespogovornog velikog vođu, i jer je glasala protiv Čavare.“

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...