NENAD NEŠIĆ DEMANTIRAO NAVODE: "Nisam umiješan u kriminalne radnje, vijest da su Amerikanci dali zeleno svjetlo za moje hapšenje je laž"

"Navedene objave prouzrokovale su nematerijalnu štetu u vidu pogoršanja već ozbiljnog zdravstevnog stanja Nenada Nešića prouzrokovanog ovakvim i sličnim pronošenjima lažnih informacija", navodi Nešićev advokat.

  • Politika

  • 22. Dec. 2022  22. Dec. 2022

  • 2

Nakon teksta pod nazivom "RASPAKIVANJE U BOSNI I HERCEGOVINI:  Amerikanci dali zeleno svjetlo, ko će uhapsiti Nešića“, koji je na portalu Slobodne Bosne objavljen 7. decembra 2022. godine, a izvorno je prenesen sa portala Ljudski.ba, reagirao je predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

Advokat Nenada Nešića obratio se redakciji Slobodne Bosne sa saopćenjem za javnost u kojem demantira sve navedeno u tekstu.

Njegov demant prenosimo u cijelosti:

"Dana  07.12. 2022.godine ste na Vašoj oficijalnoj internet stranici 'Slobodna Bosna' objavili članak pod nazivom 'RASPAKIVANJE U BOSNI I HERCEGOVINI:  Amerikanci dali zeleno svjetlo, ko će uhapsiti Nešića“. Predmetni članak je objavljen kao prenošenje informacija objavljenih na portalu Ljudski.ba, bez prethodne provjere istinitosti navoda što je u direktnom sukobu sa člankom 8. Zakona o zaštiti od klevete u Republici Srpskoj.

Predemetni članak poslužio je za iznošenje niza neistina i lažnih informacija koje se stavljaju na teret našem klijentu. Štoviše, predmetni članak odaje opšti utisak da je Nenad Nešić umiješan u kriminalne radnje i postupanja te da istraga u predmetu Lučić pored osumnjičenih ide i u pravcu istrage protiv Nenada Nešića. Naime ovakvi navodi ne smiju biti predmet objava u portalima koji se bave ozbiljnim novinarstvom, jer prvenstevno novinarska etika nalaže da informacija koja se plasira u eter mora da sadrži svoje utemeljenje u činjenicama i informacijama koje su provjerene i tačne. U konkretnom slučaju, ovakve informacije odaju utisak kod prosječnog čovjeka i glasača da Nenad Nešić zaista učestvuje u kriminalnim radnjama te na osnovu ovakvih objava mijenja mišljenje i sliku o čovjeku koji predstavlja porodičnog čovjeka prije svega, političara i uglednog građanina.

Isto tako ističemo da su u  spornom tekstu isključivo  izdvojeni  određeni dijelovi gore pomenute objave, gdje se zanemaruje u cjelosti  kompletan aspekt objave, te se izdvajaju dijelovi koji se odnose na Nenada Nešića. Dakle, predmetnom objavom je naš klijent  predtavljen sa namjerom u negativnom kontekstu, a što je u konačnici imalo za cilj dobijanje eksluzivnog članka koji je u velikoj mjeri povećao čitanost Vašeg portala.

Bitno je istaći, da u prvom redu u naslovu predmetnog članka koji je pronešen kao objava radi postizanja što veće čitanosti u sebi ima ispunjenje obilježja građanskog delikta odnosno klevete. Evidentna namjera postoji u cilju nanošenja štete ugleda i časti Nenada Nešić. Navedene objave prouzrokovale su nematerijalnu štetu u vidu pogoršanja već ozbiljnog zdravstevnog stanja prouzrokovanog ovakvim i sličnim prenošenjima lažnih informacija koje ozbiljno narušavaju ugled i čast, a sve u svrhu slabljenja glasačkog tijela i opšte slike Nenada Nešića kao političke ličnosti.

Zanemarujući osnovna načela kojima treba da se vodi jedan informativni online portal, te novinarsku etiku, a sve u cilju pribavljanja što većeg broja pregleda predmetne objave i objavljenog članka, usuđujete se da ovakve klevetničke izjave usmjerite na račun našeg klijenta, te istog širokim narodnim masama predstavite kao lice koje se bavi navedenim aktivnostima, a bez da imate ijedan realan dokaz o njegovom učešću u bilo kakavim aktivnostima ove prirode.

Prije objave predmetnog članka, te iznošenje niza lažnih informacija, kao jedan ugledan portal koji treba povremeno i istinito da informiše građane o dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu, imali ste mogućmost da provjerite izvore, utvrdite da li je cjelishodno i dozvoljeno da se ovakve informacije plasiraju u javnost i kakve će posljedice prouzrokavati. Međutim, olako, bez prethodnog detaljnog upuštanja u provjere odlučujete se za šturo i očigledno neistinito izvještavanje, a sve u svrhu dobijanja velike medijske pažnje, a čime ste nanijeli ogromnu štetu po lični, politički i profesionalni ugled Nenada Nešića.

Vaša objava, a uzimajući u obzir popularnost i povjerenje online portala 'Slobodna Bosna', je u kratkom vremnskom roku postala viralna i dostupna ne samo redovnim čitaocima ovog medija, nego je ista i dalje preuzimana, prenošena i medijski popraćena od strane više različitih info-portala, pa su Vaše klevetničke izjave postale u vrlo kratkom vremenskom periodu dostupne svim građanima Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, ali i šire, a čime je našem klijentu izazvana nenadoknadiva šteta po ugled jer je pronošenje neistinitih informacija ugrozilo lični, profesionalni, društevni i politički integritet istog".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...