SAD JE SVE JASNO: Najbolju bh. plivačicu Lanu Pudar su "izdali" ovi političari...

Odlukom Ministarstva podijeljeno je 1.342.000 KM na 155 dobitnika novčanih sredstava.

  • Sport

  • 24. Dec. 2022  24. Dec. 2022

  • 12

Odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, u vezi raspodjele sredstava namijenjenih tekućim grantovima "Sufinansiranje sportskih manifestacija za 2022." izazvala je veliko nezadovoljstvo u javnosti, a posebno među sportskim djelatnicima.

Odlukom Ministarstva podijeljeno je 1.342.000 KM na 155 dobitnika novčanih sredstava.

Nažalost i pored svih uspjeha koje je najbolja bh. sportašica u 2022. Lana Pudar ostvarila se nije našla na ovom spisku, kao ni njen klub KVS „Orka“. S druge strane, na tom spisku među 155 dobitnika su razne škole sporta i mnoga druga udruženja građana širom BiH.

Upravo, nedavno je održan Okrugli sto „Sustavsko financiranje vrhunskog sporta BiH“ u organizaciji Olimpijskog komiteta BiH, a na kojem je glavno pitanje i bilo: „Postoji li uopće sustavno financiranje vrhunskog sporta BiH“.

Kao što je poznato, sport u BiH je u nadležnosti entiteta (FBiH i RS), a unutar Federacije za sport je zaduženo 10 kantonalnih ministarstava za sport i kulturu. Na nivou države ne postoji ministarstvo sporta, već je ta oblast u nadležnosti Ministarstva civilnih poslova BiH. Zakon o sportu postoji na državnom nivou, a na entitetskom nivou postoji u Republici Srpskoj, au Federaciji na kantonalnim nivoima.

Vijeće ministara u BiH, zatim Federalna i Vlada Republike Srpske u okviru svojih budžeta izdvajaju sredstva za sportiste i sportske kolektive, ali pitanje je da li su ta sredstva dostatna i prema kojima se kriterijima dodjeljuju, kao što je to bio i posljednji slučaj na državnom nivou. , a to se ponavlja iz godine u godinu.

A kada je riječ o financiranju sporta od strane razine vlasti u BiH, često se desi da i kantonalne Vlade izdvajaju iz budžeta svoja sredstva i to za reprezentativne selekcije i reprezentativce, koji jedino na taj način uspijevaju otputovati i predstavljati BiH širom svijeta.

Dakle, Vijeće ministara BiH mora prvenstveno financirati Olimpijski komitet BiH, strukovne saveze, reprezentacije i reprezentativce, a ne razne sportske škole i udruženja diljem BiH, jer oni uporedo dobivaju sredstva i od nižih razina vlasti, općinskih, gradskih, kantonalnih, piše Ljudski.ba .

Neka se zna i ovo. Lanu Pudar izdali su ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković , ministri sigurnosti i obrane Selmo Cikotić i Sifet Podžić . Iz budžeta je izdvojeno čak 400.000 KM za pripreme sportaša za međunarodna natjecanja. Lana neće dobiti ni feninga.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...