UGLEDNI NJEMAČKI MEDIJ PIŠE: "McDonald’su u Sarajevu nisu glave došli ćevapi, nego Bentley i rastrošni vlasnik franšize"

Pored tri restorana u Sarajevu, Haris Ihtijarević držao je i dva McDonalds restorana u Mostaru

  • Ekonomija

  • 16. Jan. 2023  16. Jan. 2023

  • 0

"McDonald‘s nije objavio zašto je odlučio zatvoriti svoje lokale u Bosni i Hercegovini, odnosno otkazati licencu bosanskim franšiznim restoranima brze hrane. Samo su naveli da žele spriječiti daljnje narušavanje imidža brenda, pa lokalni mediji nagađaju da je zatvaranje “zasluga” neurednog poslovanja bosanskog vlasnika franšize.

Portal radija ZOS iz Tešnja prenosi da je gašenje McDonaldsa u BiH epilog niza skandala, afera i traljavosti lokalnog menedžmenta, a kap koja je prelila čašu u američkom sjedištu McDonaldsa vjerovatno je – Bentley, piše Deutsche Welle.

Naime, vlasnik franšize Haris Ihtijarević je kupio engleski luksuzni automobil na lizing, o trošku McDonaldsa.

Od početka januara zatvoreno je svih šest McDonaldsovih objekata u BiH.

"Deutsche Welle" prenosi izjavu bivšeg radnika koji je rekao lokalnim medijima da su do oduzimanja licence doveli neplaćena najamnina Raiffeisen banci, kao i uključenost vlasnika franšize u političku kampanju.

Naime, prema medijima iz BiH i Srbije, vlasnik kompanije Gliese 581 g koja je imala McDonaldsovu franšizu, Haris Ihtijarević, navodno je izgubio spor protiv Raiffeisen banke oko plaćanja najamnine za prostor restorana u Titovoj ulici u Sarajevu, pa mu je sud naložio deložaciju.

Prvi McDonald‘s restoran u Bosni i Hercegovini otvoren je 2011. godine u Sarajevu, a do kraja 2020. godine otvoreno ih je još pet, navodi DW. Pored tri restorana u Sarajevu, Haris Ihtijarević držao je i dva McDonalds restorana u Mostaru.

Domovina ćevapa i pljeskavica

Austrijski "Kleine Zeitung" piše da su 30. decembra, uoči zatvaranja, gužve pred sarajevskim McDonaldsom bile najveće od otvaranja prije deset godina. Tog je dana 150 zaposlenih saznalo da se sutradan više ne moraju pojavljivati ​​na poslu. Iz McDonaldsa poručuju da trenutno ne planraju novu licencu u BiH.

Novinar Marko Petelin piše za Kleine Zeitung da su američki hamburgeri teško prolazili u domovini ćevapa i pljeskavica u somunu sa lukom i kajmakom, među ostalim i zbog prosječne plaće od 530 eura,

Direktor Haris Ihtijarević privlačio je pažnju svojom ekstravagancijom i nedosljednim vođenjem biznisa, piše austrijski list.

Nagomilali su se dugovi, navodno je riječ o 1,2 miliona konvertibilnih maraka. Kompanija Gliese 581g imala je prošle godine prihod od oko 17,8 miliona konvertibilnih maraka, i čistu zaradu od 2,3 miliona konvertibilnih maraka. Firma je imala 152 radnika, piše BiznisInfo.ba.

U 2020. godini imali su 11,6 miliona prihoda, a dobit 778 hiljadaKM. Godinu ranije dobit je bila oko 1,6 miliona KM na prihode od oko 13 miliona maraka.

Haris Ihtijarević je rođen u Visokom gdje je proveo djetinjstvo i završio srednju školu. U Sloveniji je diplomirao komparativnu književnost i bibliotekarstvo. Bio je i direktor Službe zajedničkih poslova organa i tijela Federacije BiH, prenose lokalni mediji.

Nedavno je prozivan u medijima kao vlasnik sumnjivog parkinga u centru Sarajeva. Prema pisanju portala Raport.ba, Ihtijarević kao parking iznajmljuje i dvije parcele koje po katastru nisu u njegovom vlasništvu.

Odluci Amerikanaca kumovala je informacija da je Ihtijarević reklame u centru grada, koje je godinama zakupljivao McDonald‘s, ustupio Stranci demokratske akcije, i to baš pred izbore. Na McDonalds‘ovim plakatima su se tako našle slike Sebije i Bakira Izetbegovića.

Ulrike Schult piše za MDR, dio njemačkog javnog servisa ARD, da McDonaldsu nikad nije dobro išlo u Bosni i Hercegovini. Dok u Srbiji postoje 32 poslovnice, a u Hrvatskoj 39, restorani u Banja Luci i Tuzli opstali su samo kratko. Lokalni promatrači to objašnjavaju time da si ljudi u BiH ne mogu priuštiti brzu hranu.

MDR je podsjetio kako je vlasnik poznate sarajevske ćevabdžinica prilikom otvaranja McDonaldsa u Sarajevu poslao konkurenciji ogroman pladanj sa ćevapima. Vlasnici ćevapdžinica sad su pravi pobjednici, kaže MDR.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...