BEZ HEMIKALIJA: 3 jednostavna trika za čišćenje šporeta

Limun se uspješno bori protiv masnoće, a soda bikarbona je odlična u borbi protiv bakterija.

  • Jeste li znali

  • 17. Jan. 2023  17. Jan. 2023

  • 0

Čišćenje šporeta često predstavlja zamoran posao, a nikada ne uspijevamo da dobijemo onaj pravi sjaj koji je imao kada smo ga kupili, piše Lovesensa.

Ako svakodnevno kuhate, poznato vam je da je šporet neophodno čistiti skoro svakog dana. Umjesto da koristite skupa kupovna sredstva za čišćenje, trošite novac i širite hemikalije po domu, pokušajte prirodnim sredstvima da očistite šporet.

Ova prirodna sredstva za čišćenje prave se vrlo jednostavno, a mi vam predstavljamo tri super mješavine za skidanje mrlja sa šporeta.

1. So i soda bikarbona

U posudi pomiješajte kašiku soli sa kašikom sode bikarbone. Dobro izmješajte pa dodajte kašiku vode i miješajte dok ne dobijete sjedinjenu pastu. Pastu nanesite na žicu ili spužvu i njom očistite ringle i rernu.

2. Limun i soda bikarbona

Limun se uspješno bori protiv masnoće, a soda bikarbona je odlična u borbi protiv bakterija. Zato ove dvije namirnice čine odličan spoj za čišćenje masnih i zapuštenih površina. Šaku sode bikarbone pospite po ploči ili po ringlama, a zatim istrljajte šporet kriškom limuna. Soda bikarbona će pomoći da skinete masne fleke, a neće izgrebati površinu. Kada ukonite fleke, vlažnom krpom prebrišite šporet da biste uklonili ostatke sode bikarbone i limuna.

3. Alkoholno sirće

Pomiješajte alkoholno sirće i vodu u razmjeri 1:2 i sipajte u bočicu sa raspršivačem. Ova mješavina odlična je za čišćenje ploče na šporetu i rerne, a možete je svakodnevno koristiti za čišćenje kuhinjskih elemenata.  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...