AKO VAS MUČI DUGOTRAJNI KAŠALJ: Doktorica otkriva zašto se javlja i kako olakšati simptome

Tijekom zime najčešći zdravstveni simptom s kojim se susrećemo je kašalj.

  • Zdravlje

  • 20. Jan. 2023  

  • 0

Autor: dr. med. Ivana Prpić Znidarčić, spec. obiteljske medicine

Iako dobar u funkciji čišćenja dišnih puteva nakon infekcija ili od iritacija raznoraznim iritansima, kašalj  nas živcira, u većoj ili manjoj mjeri ograničava komunikaciju s okolinom i stvara nelagodu jer nas upozorava da nešto nije u redu, da možda nismo zdravi i da trebamo savjet ili pregled liječnika.

Akutni kašalj

Akutni kašalj najčešće traje do 3 tjedna uz prisustvo niže ili više tjelesne temperature a  nastaje kao posljedica respiratornih infekcija (virusnih ili bakterijskih) i najčešće prolazi spontano nakon oporavka. Kašalj po svojoj naravi može biti suh i nadražujući, pa je tada  njegov najčešći uzrok virusna infekcija dišnih puteva. Može trajati i duže od 3 tjedna pri čemu se obično za olakšanje uzima neki od preparata u ljekarni za suhi kašalj na biljnoj bazi ili na bazi meda i sl.

"Može biti simptom i virusne upale pluća ili bronhitisa, međutim najčešće je pridružen sa simptomima začepljenosti nosa i glavobolje  što uz proziran sekret iz nosa ukazuje na akutni virusni rinitis ili sinusitis kao uzroka kašlja". 

Takva vrsta kašlja može potrajati i do par tjedana i biti izvor stresa kako za bolesnika tako i za liječnika ako se ne ustraje u dobroj i detaljnoj toaleti nosa koja uključuje kapanje dekongestivnim kapima kupljenim u ljekarni (ne duže od 5-6 dana) uz obilno ispiranje nosa  hipertoničnom otopinom morske vode ili inhalacijama, uz naglasak da se virusne infekcije NE LIJEČE ANTIBIOTICIMA.

Ako je kašalj produktivan (iskašljavanje sekreta) i ako je on obojan, a ne proziran uz prisutnu povišenu tjelesnu temperaturu tada ukazuje na bakterijsku infekciju, bilo da se radi o upali sinusa, pa se tada osjeća i  jača glavobolja i pritisak u području lica, ili se može raditi o upali pluća ili bronhitisu naročito ako se pojave i simptomi  boli u prsnom košu. Kod kroničnih bolesnika koji boluju od KOPB-a obojeni produktivni kašalj uz temperaturu je znak da je došlo do pogoršanja bolesti i da se moraju javiti svojim liječnicima kako bi dobili dodatnu terapiju i savjet.

Druga vrsta akutnog kašlja je ona koja nije praćena povišenom tjelesnom temperaturom što znači  da nije nastala kao posljedica infekcije, već u podlozi ima kronične bolesti pluća ili srca. Kod takvog kašlja je prevladavajući simptom zaduha - otežano disanje koje uz suhi kašalj ili iskašljavanje sekreta može ukazivati na po život opasna stanja zbog kojih je neodgodivo potreban liječnički pregled i obrada.

Kašalj u zaduhu i pritisak u prsima  

Kašalj uz zaduhu koji je suh ili uz pjenušav iskašalj kod ljudi s bolestima srca može ukazivati na srčano popuštanje i tada pacijent ne tolerira ležanje u vodoravnom  položaju  i ima otečene noge.

Kada je kašalj udružen s pritiskom u prsima uz iskašljavanje kapljica krvi i ubrzanim disanjem, nemirom  kod bolesnika koji su dugo mirovali ili nakon operacije, imobilizacija ekstremiteta ili duboke venske tromboze (otekline i bolnosti u jednoj nozi), ili boluju od tumorskih bolesti, tada je to hitno stanje koje zahtjeva neodgodivu pomoć i bolničko liječenje.

Kronične plućne bolesti npr. astma i KOPB prezentiraju se kašljanjem i mogu upućivati na pogoršanje kronične bolesti, pa dok je  kod astme to suhi kašalj uz zvukove fićukanja, kod KOPB-a je produktivan kašalj uz hroptanje što također zahtjeva pregled i savjet liječnika uz redovito uzimanje propisane terapije.

Kašalj koji traje duže od osam tjedana definira se kao kronični

Ovdje je utvrđivanje uzroka kašlja presudno za učinkovito liječenje i najčešće se radi o kombinaciji više uzorka. On po svojoj naravi također može biti suh (nadražajan i iritirajući) ili produktivan (s iskašljavanjem sekreta).

Rađena su brojna istraživanja koja su pokazala da je dugotrajni kašalj najčešće posljedica stanja koje se naziva sindrom kašlja gornjih dišnih puteva (UACS), odnosno sindrom postnazalnog drip sindroma (slijevanja sekreta iz gornjih dišnih puteva), a koji je prema nekim studijama u oko 50% slučajeva uzrok kroničnom kašlju.

American College of Chest Physicians definira sindrom kašlja gornjih dišnih putova (UACS) kao sindrom karakteriziran kroničnim kašljem (tj. prisutnim ≥8 tjedana) povezanim s poremećajem gornjih dišnih puteva (bolestima nosa i sinusa), a prisutnost abnormalnih osjeta koji proizlaze iz grla (npr. pacijenti mogu opisati kao nešto što je zapelo u grlu) ključna je za dijagnozu. 

UACS je stanje koje je teško dijagnosticirati i liječiti jer često postoji zajedno s drugim poremećajima koji pridonose kroničnom kašlju, ali i ovdje je vrlo važna dobra toaleta nosa koja uključuje ispiranje nosa hipertoničnom otopinom, inhalacijama i intranazalnim kortikosteroidima koje će propisati liječnik.

Uzrok kroničnom kašlju vrlo često je i alergijski rinitis, pa tada uz kašalj postoje simptomi svrbeža nosa, suzenja očiju, kihanja, vodenaste sekrecija iz nosa. Vazomotorni rinitis također može biti uzrok dugotrajnom kašlju a to je vodenasta sekrecija iz nosa nastala kao posljedica proširenja krvnih žila nosne sluznice koja je  posljedica disbalansa u inervaciji sluznice nosa, pogoršava se pri prelascima iz toplog u hladno, a izaziva vodenasti iscjedak iz nosa i kihanje.

Astma kao uzrok kroničnom kašlju može doći i proći s godišnjim dobima, takav kašalj je najintenzivniji noću pred jutro pa je uzrok noćnih buđenja, izaziva osjećaj otežanog disanja i često zvukove fićukanja iz pluća,pa je  zato  važno  naglasiti da pacijenti moraju redovito uzimati propisanu terapiju, pratiti svoju plućnu funkciju priručnim  PEAK FLOW metrom a  ulaskom u  crvenu zonu odmah potražiti pomoć liječnika.

Osim ovih uzroka dugotrajni kašalj mogu izazvati i problemi koji nastaju vraćanjem kiseline iz želuca prema grlu a to su ; GERB (gastroezofagealna refluksna bolest ) je vrlo  česti uzrok kroničnom kašlju, pa se tada javljaju simptomi žgaravice ili  vraćanja hrane prema grlu (regurgitacija), mučnina, poteškoće s gutanjem. Obično se pojačava noću zbog ležećeg položaja tijela, a iritacija sluznice kiselinom izaziva kašalj. 

Povezano s GERB-om je i LPR (larinogofaringealni reflux ili tihi refluks, kod kojeg bolesnici obično ne osjećaju utjecaj kiseline kao kod želučanog refluksa, iako nastaje iz istog razloga a to je vraćanja kiseline iz želuca prema grlu. Simptomi LPR-a su najčešće pretjerano „čišćenje „ grla,uporan i dugotrajan kašalj, promuklost, osjećaj stranog tijela u grlu „osjećaj knedle“ u grlu koji ne nestaje gutanjem sline.

Za liječenje ova dva stanja vrlo je važno da se izbjegava konzumacija alkohola, prestanak pušenja, smanjivanje tjelesne težine, izbjegavanje nošenja uske odjeće oko struka, ograničavanje unosa hrane kao što je čokolada, citrusno voće, gazirana pića, jako začinjena hrana, luk i proizvodi na bazi rajčica te kofein. 

"S obzirom na to da se oba stanja moraju liječiti da zbog dugotrajne izloženosti sluznice kiselini ne nastanu promjene  koje mogu rezultirati i  tumorskim promjenama,  liječnik će vam propisati odgovarajuću terapiju, iako ona neće biti dovoljna ako se ne promijeni način života i prehrane". 

Uzrok dugotrajnog kašlja mogu biti i neki lijekovi koje uzimate, pa tako npr ako je kašalj započeo ubrzo nakon što vam je liječnik propisao novi lijek za tlak, (ACE inhibitori) tada je vrlo vjerojatno da je on uzrok kašlju.

Najčešći i svima najpoznatiji uzrok kroničnog kašlja je pušenje

Aktivno ili pasivno pušenje, bivših ili sadašnjih pušača, kojima oko 4000 različitih otrovnih tvari iz cigareta (a niti električne nisu ništa manje štetne) toliko oštete sluznicu dišnih puteva da izazivaju produktivan kašalj uz progrediraju u zaduhu (otežano disanje) u tolikoj mjeri da kod nekih s vremenom izazove kroničnu opstruktivnu bolest pluća (KOPB) i druge plućne bolesti, sve do karcinoma, pa neki nažalost završe tako da ne mogu više samostalno disati bez boce kisika pored sebe.

Zato pitajte svog liječnika za savjet i pomoć pri prestanku pušenja, on će to rado učiniti ! 

Međutim prije samostalno donesite čvrstu odluku da se nećete  više trovati i za to trošiti svoj novac, jer ćete tako najbolje prevenirati veliku većinu najčešćih bolesti, obzirom na  opće poznatu činjenicu kako pušenje cigareta utječe na skoro sve organske sustave u tijelu, od izgleda vaše kože pa nadalje. 

Dobro je zapamtiti da žudnja za cigaretom traje 3 minute i ako te 3 minute potrošite na nešto korisnije umjesto na cigaretu, vlastitom tijelu napravit ćete najveću moguću uslugu i pomoć pa tako i u preveniranju svih gore navedenih vrsta kašlja i njihovih uzroka.

(Ordinacija.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...