ZSO NA STOLU I JASNI SIGNALI IZ WASHINGTONA: Jesu li SAD spremne da iz dogovora "isključe" Kurtija

A upravo su Eskobar i savjetnik u State Departmentu Derek Chollet u ponedjeljak još jednom istakli da je ZSO međunarodna obaveza i da je vrijeme za njeno osnivanje. U autorskom tekstu za Kohu, dvojica američkih diplomata objasnili su kako bi ta zajednica izgledala, te da je vrijeme da se jasno kaže šta ona jeste, a šta nije.

  • Regija

  • 31. Jan. 2023  31. Jan. 2023

  • 3

Pritisci na Prištinu da formira Zajednicu srpskih opština se intenziviraju, a u pozivima da se ovo pitanje konačno riješi Washington je postao posebno glasan. U Ambasadi SAD na Kosovu u utorak bi trebalo da se održi rasprava o ZSO. Iako je kosovski premijer Albin Kurti tvrdio da na taj sastanak on nije pozvan Ambasada SAD u Prištini saopćila je večeras da su iz njegove i kancelarije i predsjednice Vjose Osmani potvrdili učešće u diskusiji, piše Euronews.

Novu fazu odnosa, barem prema Kurtiju, sugerisale su nedavne izjave specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Gabriela Escobara koji je nakon posjete Beogradu i Prištini ukazao da međunarodna zajednica zahtijeva od kosovskog premijera da formira ZSO. Kako je rekao za Glas Amerike, "Kurti ne mora da se složi, Kosovo se već složilo".

A upravo su Eskobar i savjetnik u State Departmentu Derek Chollet u ponedjeljak još jednom istakli da je ZSO međunarodna obaveza i da je vrijeme za njeno osnivanje. U autorskom tekstu za Kohu, dvojica američkih diplomata objasnili su kako bi ta zajednica izgledala, te da je vrijeme da se jasno kaže šta ona jeste, a šta nije.

Predsjednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić za Euronews Srbija kaže da nikada nije bio ovakav intezitet diplomatske ofanzive u vezi sa dijalogom Prištine i Beograda, a posebno u vezi sa ZSO.

"O tome govori i činjenica da imamo i jedan vrlo razrađen prijedlog, kao što je ovaj Fridrih Ebert fondacije koji ima 18 članova, sa puno detalja o kojima se može diskutovati. Očigledno se uporno insistira na tome da nema nikakvog odustajanja od onoga što je usvojeno u Briselskom sporazumu, a da se o detaljima može razgovarati", kaže ona.

Prema ocjeni političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, ako SAD uistinu žele ZSO, ta zajednica će biti formirana.

"Prvi put pokazuju spremnost da izvrše ozbiljan pritisak na Kurtija i da albanskom društvu nametnu formiranje zajednice", rekao je on za Euronews Srbija.

U međuvremenu, Kurti se suočava sa brojnim pritiscima i kod kuće, pa iako dijalog sa Beogradom pri formiranju vlade nije bio ni u prvih deset prioriteta, sada je on na prvom mjestu, a analitičari ukazuju da ga ZSO dovodi u sukob sa međunarodnom zajednicom iz kog će on izaći kao "poraženi".

Jasan signal Washingtona

Tema ZSO dosad je bila u začaranom krugu pokušaja da se dijalog Beograda i Prištine pomjeri sa mrtve tačke, pa je njeno formiranje, sa jedne strane, preduslov Srba da se vrate u kosovske institucije, dok je kosovski premijer Albin Kurti dosad bio izričit u navodima da ona nije u saglasnosti sa kosovskim ustavom i da od formiranja ZSO praktično nema ništa.

Međutim, više neko ikada, Zapad je u poslednjih nekoliko mjeseci jedinstven u stavu da se ZSO, koja je dogovorena Briselskim sporazumom još prije deset godina, mora formirati. U tom pozivu naglasnije su SAD, pa će se u organizaciji američke ambasade u Prištini 31. januara održati diskusija o ZSO koja će okupiti različite grupe lidera civilnog društva, vladinih zvaničnika, političkih lidera i diplomata. Iako je ambasada SAD potvrdila Kurtijevo prisustvo na ovom skupu, to je učinjeno tek nakon njegovih javnih tvrdnji da na skup nije pozvan.

Ekspert za politička pitanja Arbnor Sadiku kaže da je ovo ignorisanje jasna poruka iz SAD.

"To je dokaz da kosovska strana nije ta koja sarađuje sa Kvintom oko postizanja sporazuma o ZSO, a istovremeno je upozorenje da SAD zaista mogu da naprave Zajednicu na Kosovu i bez Samoopredjeljenja i Aljbina Kurtija", ističe Sadiku, prenosi Kosovo online.

Profesor Driter Arifi dodaje da je sastanak koji organizuju SAD pokazatelj da vlada beži od odgovornosti.

"Ovo vidimo kao neku vrstu bjekstva od odgovornosti vlade Kosova. Na neki način, sva ovlaštenja po pitanju ZSO predata su američkoj ambasadi. SAD su ozbiljno shvatile ovo pitanje da bi završile ovu tačku Briselskog sporazuma i da možemo ići do konačnog dogovora", objašnjava Arifi, prenosi Dukađini.

Amerikanci su, kako podsjeća Anđelković, više puta verbalno institirali na formiranju ZSO, ali nisu pokazivali spremnost da se umještaju iako i te kako imaju kapacitete da djeluju na Kurtija.

"SAD prvi put pokazuju spremnost. Ne treba zanemariti činjenicu da nije samo Kurti protiv toga, bukvalno sve albanske partije ili su protiv formiranja ZSO ili je doživljavaju kao nevladinu organizaciju. Mi moramo da institiramo na tome da ona bude u formatu koji je predviđen Briselom, a taj format se ne obazire na kosovski ustav", rekao je on.

Minić ističe da je Escobar u svojoj nedavnoj izjavi, kada je rekao da ne može jedan čovjek da igra odlučujuću ulogu i koči proces i da ako Kurti ne bude kooperativan postoje drugi na Kosovu sa kojima se može raditi, bio brutalan.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...