BROJKE NE LAŽU: Almir Bečarević objasnio zašto se "skinuo" s prirodnog gasa

Kolege, koje slove za „ovlaštene uvoznike gasa za FBiH“ imaju nabavnu cijenu gasa od 0,79 feninga, prodajnu od 0,99 feninga, a krajnja cijena sa PDV-om sa potrošače iznosi 1,25 KM za 1 kubik gasa.. 

  • Ekonomija

  • 02. Feb. 2023  

  • 0

Piše: Almir Bečarević

Jedna od pametnijih odluka koju sam donosio u energetskom sektoru u proteklih 27 godina je bila da se „skinem“/odspojim sa prirodnog gasa. Kada shvatite svu razornost dole datog pregleda na vaše kućne budžete, nadam se da će svaki čitalac imati isti nagon da se „SKINE“ sa napajanja prirodnim gasom sve dok se javno ne objavi cijena ruskog gasa za I kvartal 2023. godine i sve dok odgovorni ne učine da pljačkaši manje pljačkaju ili kažu zašto plaćamo preskup prirodni gas.

Ovu javnu kalkulaciju cijene gasa započet ću sa izjavama direktora Srbijagasa,  g. Bajatovića koji slovi kao neko ko ne objavljuje ruske cijene gasa, a što je netačno iz sljedećih navoda:

Izjava Bajatovića od 12.01.2023. godine:

„Navodeći da je dobro što na berzi dolazi do pada cena gasa, Bajatović objašnjava da Srbija ima dve milijarde po naftnoj formuli, što sada iznosi 396 dolara za 1.000 kubnih metara.“

Izjava Bajatovića od 26.01.2023. godine:

„On je rekao da ta kompanija trenutno ruskom Gaspromu plaća gas po ubedljivo najnižoj ceni u Evropi od 386 dolara za 1.000 kubnih metara.“

Ove su dvije izjave g. Bajatovića, kojima prezentuje PRODAJNE cijene gasa Gazproma za Srbiju. Kako je mala razlika između ove dvije cijene uzeti ću onu srednju od 390 USD za 1000 Sm3. Ovo je nabavna cijena gasa Srbijagasa od Gazproma.

Kada preračunamo 390 USD u KM, kurs 1,80, dobijemo iznos od 702 KM za 1000 Sm3.

Istovremeno, cijena gasa od Gazproma je uvijek bila nešto niža sa BiH nego za Srbiju, ali ovdje treba imati na umu da je prilikom prelaska na Turski tok na rusku cijenu gasa dodano 50 USD za 1000 Sm3.

To znači, 390 USD + 50 USD = 440 USD za BiH.

Kada preračunamo 440 USD u KM, kurs 1,80 KM, dobijemo iznos od 792 KM za 1000 sm3.

Prodajna cijena Energoinvesta iznosi 990 KM, bez PDV, i preračunato u USD, kurs 1,80 KM, iznosi 550 USD za 1000 Sm3.

U ovoj cijeni od 990 KM nalazi se i trošak BH-Gasa i entiteta RS od ukupno cca 18 KM što znači cijenu na granici od 972 KM (0,97 feninga) ili 540 USD za 1000 Sm3.

Sada ćemo uzeti rusku cijenu gasa od 440 USD i uporediti sa Energoinvestovom prodajnom cijenom gasa odobrenom od strane Vlade FBiH (bez troška BH-Gasa i preduzeća iz RS-a).

540 USD, prodajna cijena gasa – 440 USD, ruska cijena gasa = 100 USD razlike u cijeni.

100 USD preračunato u KM iznosi 180 KM.

Kada 180 KM pomnožimo sa 200 mil. Sm3 gasa koji će biti nabavljen dobijemo razliku između prodajne i nabavne cijene gasa od 36.000.000 KM ili 36 mil. KM na godišnjem nivou. Ovo je ta SIĆA što ostane Energoinvestu.

Kao što možemo vidjeti Energoinvest ima, gotovo, razliku u cijeni kao kad odjedinimo BH-Gas (ukupan prihod), Sarajevogas i Toplane Sarajevo (razlike nabavne i prodajne cijene). Ili drugi pogled na ovaj podatak, ukupan prihod BHRT-a je gotovo ravan samo razlici na cijeni Energoinvesta koju ima na prirodnom gasu. 

Ujedno, najveća zabilježena ruska cijena gasa je bila cca 530 USD kada je nafta bila 157 USD, a danas je nafta na razini 80 USD do 90 USD što znači da je cijena od 440 USD realna i lako provjerljiva u materijalima koji postoje u Ministarstvu trgovine Vlade FBiH (svaki kvartal za posljednjih preko 20 godina).

Kolege, koje slove za „ovlaštene uvoznike gasa za FBiH“ imaju nabavnu cijenu gasa od 0,79 feninga, prodajnu od 0,99 feninga, a krajnja cijena sa PDV-om sa potrošače iznosi 1,25 KM za 1 kubik gasa.. 

Bajatović, direktor Srbijagasa, koji uvozi cca 3,0 milijarde Sm3, ne krije nabavnu cijenu gasa za razliku od kolega koji uvoze 200 miliona Sm3. Srbijagas ima isti ugovor za nabavku gasa kao naš snabdjevač, ali on „smije“ objaviti rusku cijenu gasa za razliku od našeg plašljivog uvoznika. Svi bi mi bili „plašljivi“ i krili bi  da smo na njihovom mjestu jer ovoliku razliku cijene imati ne znači ništa drugo nego OTIMATI OD POTROŠAČA. U gornjoj matematici nema niti feninga greške i ako ima onda ruska cijena gasa nije bazirana na naftnoj formuli.

Ovdje bih dao prijedlog, a umjesto tužbe koju priželjkujem već godinama, da javnosti Energoinvest prezentuje rusku cijenu gasa, na isti način kao Srbijagas, pa da onda svaki potrošač gasa zna da li ga pljačka Energoinvest ili je promjenjena cjenovna formula nakon prelaska na Turski tok.

Na kraju, ja nisam više kupac gasa i sve sam pogasio, jer ne želim da me pljačkaju kolege ili da svojim neznanjem cjenovno ubijaju gasno tržište i kupce gasa, a od Sarajeva naprave grad isti onakav kakav je bio prije 1980. godine. Finalno, država i uvoznik gasa trenutno i zajedno, prema ovoj kalkulaciji, u ovoj godini će inkasirati samo na plinu 72 mil. KM.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...