BURNA REAKCIJA PEKINGA: Kina zaprijetila Americi nakon što joj je srušen špijunski balon...

Kineski balon nije bio meteorološki, već špijunski sa zadaćom da se domogne podataka o osjetljivim vojnim mjestima, rekao je američki dužnosnik odbrane.

  • Svijet

  • 05. Feb. 2023  

  • 1

Kina je kritizirala SAD zbog rušenja njezine letjelice, za koju američki dužnosnici sumnjaju da je bio špijunski balon, iznad američkih teritorijalnih voda nazvavši potez "očitom pretjeranom reakcijom" koju bi mogao pratiti kineski "neophodni odgovor".

Američki ministar odbrane Lloyd Austin potvrdio je u subotu da je američka vojska srušila "špijunski balon na velikoj visini, koji je lansirala i koji pripada Narodnoj Republici Kini, u zračnom prostoru iznad voda obale Južne Karoline". Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova u nedjelju je izrazio "snažno nezadovoljstvo" zbog upotrebe sile u rušenju letjelice.

SAD: Balon je korišten za špijunažu

Kina je ranije u subotu odbacila optužbe za špijunažu kazavši da je riječ o istraživačkom balonu koji je skrenuo s rute zbog "više sile" i optužila je američke političare i medije da iskorištavaju situaciju kako bi ocrnili Kinu, javlja Reuters.

"Glasnogovornik američkog ministarstva odbrane također je izjavio da balon neće predstavljati vojnu ili osobnu prijetnju", rekao je kineski glasnogovornik. "U takvim okolnostima SAD insistira na korištenju sile, očito pretjerano reagirajući i ozbiljno kršeći međunarodnu praksu", dodao je.

"Kina će odlučno štititi legitimna prava i interese relevantnih kompanija, zadržavajući pravo na daljnje neophodne reakcije", rekao je glasnogovornik.

Američki dužnosnik odbrane objasnio je da je kineski balon dio nadzorne flote balona koji obavljaju špijunažu nad pet kontinenata, javlja Reuters. Kineski balon nije bio meteorološki, već špijunski sa zadaćom da se domogne podataka o osjetljivim vojnim mjestima, rekao je američki dužnosnik odbrane.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...