ŠPIJUNSKA IGRA PEKINGA: Amerikanci otkrili šta je bio primarni cilj kineskog balona prije nego što je oboren...

Američka vojska saopćila je u ponedjeljak da je izvukla kritičnu elektroniku iz balona, kao i velike dijelove samog plovila.

  • Svijet

  • 16. Feb. 2023  

  • 0

Američki dužnosnici vjeruju da je kineski balon koji je oboren nakon što je preletio kontinentalni dio Sjedinjenih Država originalno imao putanju koja bi ga vodila iznad Guama i Havaja, ali su ga vjetrovi otpuhali s kursa.

To je u srijedu rekao američki dužnosnik pod uvjetom da ostane anoniman.

Balon, za koji Washington optužuje Peking da ga koristi za nadzor, a Kina kaže da je bio civilni istraživački brod, plovio je iznad Aleutskih otoka na Aljasci, potom iznad Kanade i centralnih Sjedinjenih Država prije nego što ga je američka vojska oborila 4. februara u blizini obale Južne Karoline.

Incident je dodatno zategao odnose SAD-a i Kine i potaknuo američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena da odgodi planiranu posjetu Pekingu prošle sedmice.

Američka vojska i obavještajne agencije pratile su balon kad je poletio s otoka Hainan u blizini južne obale Kine, izvijestio je u utorak Washington Post.

Američka vojska saopćila je u ponedjeljak da je izvukla kritičnu elektroniku iz balona, kao i velike dijelove samog plovila.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...