KO JE BOJAN HRVATIN, ČOVEK KOJI JE OTKRIO GNUSNE DETALJE ZLOČINA KLANA VELJE NEVOLJE: Navijač Rada, robijao zbog ubistva, kriju ga na tajnoj lokaciji

Hrvatin je krajem maja 2020. godine pušten na uslovni otpust iz zatvora sa odsluženja kazne od 15 godina zatvora, na koju je osuđen 2012. godine zbog ubistva navijača Voždovca Bojana Majića.

  • Hronika

  • 25. Feb. 2023  25. Feb. 2023

  • 0

Bojan Hrvatin, okrivljeni-saradnik Tužilaštva za organizovani kriminal, iznio je danas gnusne detalje zločina koje je počinio kriminalni klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, a čiji je i sam bio član. Hrvatin, koji je u zamjenu za blažu kaznu odlučio da svjedoči protiv klana, svojevremeno je bio navijač FK Rad i služio je zatvorsku kaznu zbog ubistva navijača Voždovca.

Hrvatin je krajem maja 2020. godine pušten na uslovni otpust iz zatvora sa odsluženja kazne od 15 godina zatvora, na koju je osuđen 2012. godine zbog ubistva navijača Voždovca Bojana Majića.

Majić je ubijen 4. augusta 2005. godine. Zločin se dogodio kada je grupa navijača Rada – Hrvatin, Aleksandar Kovačević, Goran Pantelić i Aleksandar Pavlović, upala u voz na željezničkoj stanici u beogradskom naselju Rakovica i sukobila se s navijačima Voždovca, piše Nova.rs.

Sijevali su noževi, šipke i kamenice.

Majića je Hrvatin ubio sa nekoliko uboda nožem, a on je najprije osuđen na 30 godina zatvora zbog teškog ubistva. Ipak, ta kazna mu je kasnije prepolovljena na 15 godina i isticala mu je juna 2021. godine, međutim, na slobodu je pušten nešto ranije.

Po odobrenju suda pušten na uslovni otpust 13 mjeseci ranije.

Hrvatin je široj javnosti poznat kao navijač FK Rad, što je i sam rekao tokom suđenja klanu Belivuk-Miljković. Istakao je da nikada nije bio navijač Partizana i da nije dio navijačke grupe, već kriminalne. Jedini motiv njegovog ulaska u grupu bio je kriminal.

Učestovao je u nekoliko likvidacija klana, a onda je odlučio i da svjedoči protiv okrivljenih u zamjenu za blažu kaznu, odnosno 15 godina zatvora.

Hrvatin se optužnicom tereti za učešće u četiri likvidacije  –  Gorana Veličkovića, Lazara Vukićevića, Zdravka Radojevića i Milana Ljepoje.

alt

Lazar Vukičević, jedan od ubijenih (Foto: Privatna arhiva)

Hrvatinu je, nakon sklapanja Sporazuma o statusu okrivljenog-saradnika, a shodno uobičajenoj proceduri, određena mjera zaštićenog svjedoka, što znači da boravi na tajnoj lokaciji ili u svojoj kući ali sa visokim mjerama osiguranja.

Podsjetimo, nakon okrivljenog-saradnika Srđana Lalića, svoje svjedočenje pred Specijalnim sudom u Beogradu započeo je i Hrvatin.

On je tokom pretresa održanih ove nedjelje iznio svoja saznanja o likvidacija klana Belivuk, koji se tereti za osam ubistava.

Hrvatin je detaljno opisao kako su ubijali žrtve, ali i uništavali tijela.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...