KAKO JE TITO GOVORIO O NAŠOJ ZEMLJI: "Bosna i Hercegovina je kamen spoticanja između Srba i Hrvata. Nećete ni jedni ni drugi, a Bosne će biti..." (VIDEO)

"…Pa neka i Bosna bude Bosna, bez obzira što to nije jedna nacija tamo”, rekao je Tito

  • Mini market

  • 01. Mar. 2023  

  • 1

Kako je Josip Broz Tito govorio o Bosni i Hercegovini?

Da je doživotni predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (vladao od 14. januara 1953. do svoje smrti 4. maja 1980. godine), dobro bio upućen u aspiracije iz komšiluka prema BiH, govori o snimak iz tog doba.

Na početku je naglasio “Bosna i Hercegovina bila kamen spoticanja između Srba i Hrvata”.

Dodao je i kako je BiH bila kamen spoticanja između Srba i Hrvata.

“Rekoh: “Nećete ni jedni ni drugi, nego će Bosna bit Bosna”. Pa neka bude republika bosanska. To smo mi riješili još od početka, kada smo počeli da vodimo narodnooslobodilački rat. Imali smo tu namjeru da napravimo. Tu za podjele neke apsolutno nije imalo smisla.

Mi smo išli postepeno, napravili smo federaciju. Kad može Hrvatska, neka bude Hrvatska. Kad može Srbija, Srbija. Kad može Crna Gora, Crna Gora. Makedonija, Makedonjja. Slovenija, Slovenija…Pa neka i Bosna bude Bosna, bez obzira što to nije jedna nacija tamo”, rekao je Tito, naglasivši da BiH nije počivala na nacionalnoj osnovi.

Bosna i Hercegovina danas slavi Dan nezavisnosti, državni praznik kojim se njeguje sjećanje na historijski referendum proveden prije 31 godinu.

Tog 1. marta 1992. su se bosanskohercegovački građani velikom većinom izjasnili za suverenu i nezavisnu BiH. Glassali su za državu ravnopravnih građana i naroda u kojoj će uživati sva prava i slobode, bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...