POTPREDSJEDNICA SDA MELIKA MAHMUTBEGOVIĆ: "Zaustavite hajku na reisa Kavazovića!"

"Prozivati njega za raspirivanje mržnje i pozivanje na konflikt u najmanju je ruku degutantno, podmuklo i s vrlo jasnim opasnim namjerama", kaže ona.

  • Politika

  • 07. Mar. 2023  07. Mar. 2023

  • 2

Potpredsjednica Stranke demokratske akcije (SDA) dr. Melika Mahmutbegović osudila je kampanju koja se ovih dana vodi u javnosti u Bosni i Hercegovini protiv ličnosti uvaženog reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosne i Hercegovine dr. Huseina ef. Kavazović,  a zbog njegove poruke da će građani Bosne i Hercegovine braniti državu Bosnu i Hercegovinu i njezine institucije ukoliko ova zemlja bude ponovo napadnuta:

„Osuđujem bjesomučnu hajku koja se vodi protiv reisu-l-uleme dr. Huseina ef. Kavazovića! Reis Kavazović je tokom decenija rada najprije kao muftija tuzlanski, a potom poglavar Islamske zajednice bio i ostao umjeren, čovjek sklon dijalogu, saradnji i međusobnom razumijevanju.

Čovjek koji je kao muftija tuzlanski prošao dva logora, upoznao logore tzv. Herceg-Bosne nastale tokom provođenja „udruženog zločinačkog poduhvata“, ali i mučitelje iz struktura ratne tzv, srpske republike, i čija je, na koncu, najuža porodica preživjela mučenja i torture - nikada nije pozivao na mržnju i nasilje, koji mu se sada spočitavaju.

Reis Kavazović je čovjek koji je 1995. dočekao hiljade Podrinjaca koji su preživjeli genocid u Srebrenici i lično od njih tražio da se ne osvećuju za učinjeno im zlo! Jer osveta je, kako nas učio rahmetli Alija Izetbegović, pokreće lanac zla koji nema kraja.
Nije uvaženi reis efendija pozivao na mržnju ni kada su u njegovom muftijstvu ubijani brojni povratnici nakon agresije i genocida.

Na koncu, reis Kavazović je čovjek koji je među prvima je osuđivao terorističke atake počinjene navodno u ime islama, ne samo u BiH nego i širom Evrope. Upravo je on 2015. inicirao Zajedničku izjavu kojom se osuđuje svaki oblik terorizma.
Zbog toga je priskrbio ogromno poštovanje diljem svijeta.

Dakle, reisu-l-ulema Kavazović, kao i njegov narod, nikad nije znao da mrzi. Prozivati njega za raspirivanje mržnje i pozivanje na konflikt u najmanju je ruku degutantno, podmuklo i s vrlo jasnim opasnim namjerama. Svi domaći i međunarodni akteri bi morali iznimno cijeniti ulogu reisu-l-uleme dr. Huseina ef. Kavazovića i njegov doprinos miru u BiH“, navodi se u saopćenju Melike Mahmutbegović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...