KAKVA VARKA: Rusi tvrde da su uništli više raketnih sistema HIMARS nego što Ukrajina ima, evo šta se krije iza svega…

Većina je mamaca opremljena i uređajem koji zagrijavaju zrak unutar mamca, zbog čega se doimaju kao pravo vozilo na infracrvenim senzorima.

  • Evropa

  • 08. Mar. 2023  

  • 0

Rusija tvrdi kako je uništila više HIMARS bacača raketa nego što su Sjedinjene Države isporučile Ukrajini, iako ne postoje neovisni dokazi da je uništen ijedan, a navodi i kako su uništeni brojni drugi primjerci zapadne vojne pomoći Kijevu. Zapadne obavještajne agencije i ukrajinska vojska, s druge strane, tvrde kako je ruska vojska u većini slučajeva uništavala - mamce na napuhavanje.

Češki mediji daju dodatni kredibilitet tim tvrdnjama s člancima u kojima pišu o lokalnoj kompaniji Inflatech, koja tvrdi da su barem trećina HIMARS-a koje su ruski zrakoplovi i artiljerija uništili u Ukrajini zapravo bili - njihovi proizvodi.

Predstavnik firme Vojtech Fresser kazao je za češku televiziju kako Inflatech svakog mjeseca proizvede oko 35 mamaca na napuhavanje za potrebe ukrajinskih oružanih snaga. Kompanija proizvodi mamce od sintetičke svile, a na terenu se mogu napuhati u kratkom roku uz pomoć električne zračne pumpe.

image

Firma ne proizvodi samo HIMARS-e na napuhavanje, već i niz drugih modela mamaca, od tenkova do mlaznih zrakoplova. Njihova je svrha jednostavna - natjerati Rusiju da troši svoju skupu i preciznu municiju na jeftine mamce. Većina je mamaca opremljena i uređajem koji zagrijavaju zrak unutar mamca, zbog čega se doimaju kao pravo vozilo na infracrvenim senzorima.

"Ako nemam dalekozor, gledajući s udaljenosti od 150 do 200 metara, ne mogu vidjeti radi li se o pravom oružju ili o mamcu", kazao je Fresser češkim novinarima. Izviđački dronovi, zrakoplovi i helikopteri neprijateljske položaje promatraju i sa znatno većih udaljenosti, stoga nije ni čudno da mamci uspijevaju zavarati ruske vojnike.

Mamci na napuhavanje već su desetljećima prisutni u savremenom ratovanju - koristili su se još u Drugom svjetskom ratu, kada su saveznici uz pomoć mamaca u Britaniji pokušavali prevariti njemačke izviđačke zrakoplove i navesti ih da napadaju pogrešne ciljeve.

Gumenim mamcima raspolaže i Rusija, no njihovi su postali predmet rugla na društvenim mrežama početkom ove godine, jer su se pojavile snimke na kojima se jasno vidi kako su se ruski lažni tenkovi ispuhali.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...