ŠEF WAGNERA IMA POLITIČKE AMBICIJE: "Kandidirat ću se za predsjednika Ukrajine"

Odgovorio je i na pitanje zašto se žali na slabu opskrbu municijom.

  • Evropa

  • 11. Mar. 2023  

  • 1

Šef paravojne grupe Wagner Jevgenij Prigožin rekao je danas da se namjerava kandidirati za predsjednika Ukrajine 2024. godine.

"Gledajući sve oko sebe, imam političke ambicije. Odlučio sam se kandidirati za predsjednika 2024. godine. Za predsjednika Ukrajine", rekao je Prigožin u videu objavljenom na Telegramu.

Dodao je kako očekuje da će se za ovo mjesto takmičiti s bivšim predsjednikom Petrom Porošenkom i sadašnjim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

"Ako pobijedim na predsjedničkim izborima u Ukrajini, momci, onda će sve biti u redu, granate neće biti potrebne", poručio je.

Odgovorio je i na pitanje zašto se žali na slabu opskrbu municijom, a ne kupuje ga samostalno. Prigožin je istaknuo da ako sve kupi svojim novcem, to bi bilo "državno upravljanje, a ne biznis". Prema njegovim riječima, Wagner svakog mjeseca treba oko 10.000 tona municije u vrijednosti od oko milijardu dolara.

Govoreći o ljudskim gubicima, Prigožin je naglasio da "borci u ratu ginu u svakom slučaju, rat je izmišljen da jedna vojska ubija drugu". Opovrgnuo je navode da je u dosluhu s ukrajinskim vlastima i da će "zbog novca i ukidanja sankcija" napustiti zonu borbe "u pravom trenutku".

"Ne idem nikamo. Pitanje je: ko je uzeo novac kada smo 'učinili gestu dobre volje' i predali Herson, Harkivsku regiju i mnoge druge (teritorije)?" rekao je aludirajući na ruske vojne zapovjednike, prenosi Index.hr.

U odvojenom saopćenju Prigožin je objavio da su Wagnerovi regrutni centri otvoreni u 42 ruska grada.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...