O ZLOČINIMA POČINJENIM U LOGORIMA OMARSKA I MANJAČA: Sutra promocija knjige "Deseta vrata pakla" autora Rezaka Hukanovića

"Deseta vrata pakla" je autobiografski roman, koji govori o događajima sa početka agresije na Bosnu i Hercegovinu, 1992. godine. Autor je u to vrijeme živio u Prijedoru.

  • Sjećanje

  • 14. Mar. 2023  14. Mar. 2023

  • 2

U Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu će 15. marta u 19 sati biti predstavljena knjiga "Deseta vrata pakla" autora Rezaka Hukanovića.

Knjiga govori o zločinima počinjenim u logorima Omarska i Manjača.

Predstavljanje će se održati u Galeriji BKC-a. O knjizi će govoriti prof. Nerzuk Ćurak, akad. Abdulah Sidran, prof. Mile Stojić i autor Rezak Hukanović.

Rezak Hukanović je redovni član Društva pisaca Bosne i Hercegovine i do sada je objavio desetak knjiga, što zbirki pjesama, što proznih djela među kojima je i ovaj roman, koji će biti predstavljen ljubiteljima knjige iz Sarajeva.

O romanu: Autor se vodio isključivo činjenicama

"Deseta vrata pakla" je autobiografski roman, koji govori o događajima sa početka agresije na Bosnu i Hercegovinu, 1992. godine. Autor je u to vrijeme živio u Prijedoru i radio na lokalnom Radio Prijedoru, kada je, 30. maja, sa hiljadama svojih sugrađana i sinom, koji je tada imao tek 16 godina uhapšen u svojoj kući, pred porodicom, i odveden u jedan od najzloglasnijih logora na tlu BiH,logor Omarska.

U logoru Omarska, je uz torture i svakodnevna ubijanja proveo 3 mjeseca a potom je prebačen u logor Manjača gdje ostaje još 3 mjeseca. Dakle, to je priča o logorima smrti, u kojima je bilozatočeno na hiljade Bošnjaka Prijedora koji su bili svakodnevno izloženi najstravičnijim psihičkim i fizičkim torturama, a čija je jedina krivica bila što su Bošnjaci. Samo u logoru Omarska, pravoj fabrici smrti, ubijeno je preko hiljadu logoraša.

Autor otvoreno govori o zločinima i zločincima, navodeći puna njihova imena i prezimena. Sam je bio svjedok tri puta pred Međunarodnim sudom u Hagu ali i pred Sudom BiH i suočavao se oči u oči sa zločincima. I sama knjiga „Deseta vrata pakla“ je bila važan svjedok u Hagu. Autor se vodio isključivo činjenicama i zbog toga ni jedan podatak naveden u romanu o činjenim zločinima u ovim logorima nije nikada do sada negiran.

"Istina je jedina zamjenica koja nema množinu i ne postoje dvije istine", poručuje autor.

Izdavač na bosanskom jeziku je Buybook Sarajevo, a roman je do sada  štampan u osam izdanja na bosanskom jeziku. Jedno izdanje je štampano i za područje Republike Hrvatske. Roman je preveden na norveški, njemački, turski, italijanski i engleski jezik. Interesantno je napomenuti da je roman prvo objavljen na norveškom jeziku, gdje je autor živio u izbjeglištvu poslije logora, prenosi Radiosarajevo.ba.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...