BH. HISTORIJA SE ČUVA OD ZABORAVA: Avdo Huseinović i Udruženje 'Pravda' Fondu memorijala KS ustupili vrijednu arhivsku građu o agresiji na BiH

Naglašeno je i kako će se kompletan materijal koristiti i za uspostavu Muzeja stradanja građana Bosne i Hercegovine u bivšem logoru Kon-Tiki u Vogošći.

  • Sjećanje

  • 15. Mar. 2023  

  • 1

Vrijednu arhivsku građu Fondu memorijala Kantona Sarajevo danas je, u ime Udruženja „Pravda“, ustupio predsjednik ovog udruženja Avdo Huseinović, a koji je ovu aktivnost i službeno ozvaničio na današnjem sastanku s direktorom Fonda Ahmedom Kulanićem.

Avdo Huseinović je poznati i cijenjeni bosanskohercegovački novinar, publicista i autor desetina knjiga i dokumentarnih filmova o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i zločinima koji su počinjeni u našoj državi.

Ovom prilikom, u okviru spomenute arhivske građe ustupljeni su i vrijedni audio i video zapisi.

Na sastanku je istaknuto i kako će se materijal koji se odnosi na izjave, intervjue i ispovijesti bivših logoraša Bosne i Hercegovine koristiti za potrebe budućeg rada Fonda memorijala, kao i za muzejske zbirke, ali i za potrebe arhiva i digitalnog arhiva Fonda.

Naglašeno je i kako će se kompletan materijal koristiti i za uspostavu Muzeja stradanja građana Bosne i Hercegovine u bivšem logoru Kon-Tiki u Vogošći.

U okviru intenziviranja i nastavka saradnje, Huseinović je najavio da će kompletnu dokumentaciju: audio, video, kao i sve druge materijale na kojima je radio i koje je stvarao od 1992. godine pokloniti Fondu memorijala, kao najrelevantnijoj ustanovi u zemlji koja vjerno čuva bosanskohercegovačku historiju od zaborava.

Nastavak najavljene saradnje u narednom periodu bit će ozvaničen i potpisivanjem Memoranduma o saradnji između Fonda Memorijala i Udruženja „Pravda“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...