EVGENIJ PRIGOŽIN UHVAĆEN NA DJELU: Šef zloglasne grupe Wagner izmislio sve, ne postoji...

Prigožin tvrdi da je Putinov i Patrušev cilj bio potkopati i neutralizirati Wagner.

  • Svijet

  • 17. Mar. 2023  

  • 0

Institut za proučavanje rata (ISW) u svom novom izvještaju navodi da osnivač zloglasne plaćeničke grupe Wagner Evgenij Prigožin tvrdi da su mu novinari nedavno postavili pitanje koje je razotkrilo zavjeru iza koje stoje ruski predsjednik Vladimir Putin i sekretar ruskog vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev.

U izvještaju ISW-a stoji da je Prigožinova press služba objavila 16. marta navodni zahtjev za komentarom koji je šefu Wagnera uputila ruska novina Nezavisimaja Gazeta. Prigožin tvrdi da je upitan je li bio upoznat s navodnim razgovorima između Putina i Patruševa u vezi s budućnošću Wagnera.

Prigožin tvrdi da je Putinov i Patrušev cilj bio potkopati i neutralizirati Wagner.

Prigožinova press služba navodi da su informacije o razgovorima Putina i Patruševa nedavno kružile ruskim i ukrajinskim Telegram kanalima. Služba tvrdi da je Patrušev rekao ruskom predsjedniku da od Wagnera, za jedan i po do dva mjeseca, neće ostati ništa.

"Patrušev je sugerirao da će nakon uništenja Wagnera u Ukrajini Prigožin pokušati ujediniti bivše i preostale aktivne borce Wagnera uz izmišljeni izgovor, naoružati ih i poslati na teritorij Rusije da preuzmu vlast u regijama koje graniče s Ukrajinom s mogućim napredovanjem u unutrašnjost.

Patrušev je već naredio promatranje i kontrolu nad kretanjem bivših boraca Wagnera, a Putin se s tim složio te zahvalio Patruševu na njegovim naporima da neutralizira Wagner, a osobito Jevgenija Prigožina", stoji u objavi Prigožinove press službe.

ISW: Prigožin iskonstruirao zavjeru za promicanje vlastitog ugleda

ISW u izvještaju piše da nije došao do ikakvih informacija koje bi sugerirale da su se dogodili takvi razgovori između Putina i Patruševa.

"ISW nije čuo nikakve spekulacije ni u ruskom informacijskom prostoru o navodnim razgovorima", stoji u izvještaju. Nezavisimaja Gazeta na vlastitoj stranici nije objavila ništa o navodnoj uroti protiv Prigožina i Wagnera. To se uopće nigdje ne spominje osim u objavi press Prigožinove službe.

"Ne postoji potvrda ove teme, što sugerira da je Prigožin iskonstruirao zavjeru za promicanje Wagnera i vlastitog ugleda", objavio je ISW.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...