SABAH DAILY: "Erdogan će pobijediti za predsjednika Turske"

Istraživanje pokazuje da bi više od 52% ispitanika podržalo Recepa Tayyipa Erdoğana

  • Svijet

  • 21. Mar. 2023  

  • 0

Najnovije predizborno istraživanje stavlja aktuelnog predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana i njegovu Partiju pravde i razvoja (AK Party) u glasanju 14. maja za predsjednička i parlamentarna mjesta ispred ostalih. Erdoğan je favorizovan od strane većine birača u slučaju drugog kruga, piše Sabah Daily.

Anketna kompanija Genar objavila je da glasovi AK Partije na parlamentarnim izborima iznosi 40,7%, dok je Dobra stranka (IP), koja je šokirala pristalice Nacionalne alijanse opozicionog bloka kada se nakratko odvojila od alijanse, naglo opala. Partija nacionalističkog pokreta (MHP), saveznica AK Partije u Narodnom savezu, uživa porast glasova. Istraživanje također pokazuje poticaj za Domovinsku stranku Muharrema Incea, bivšeg kandidata Erdogana na izborima 2018., koji se ponovo bori protiv njega na predstojećim izborima.

AKP se oporavlja

Predsjedavajući Genara Ihsan Aktaş rekao je za radio A Haber da je, prema njihovim ranijim istraživanjima, AK Partija izgubila određenu podršku nakon ekonomskog pogoršanja neposredno nakon pandemije COVID- 19 dok je glavna opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) osvojila jedan bod više otprilike u isto vrijeme.

"Narodna demokratska partija (HDP) se zadržala na stabilnoj stopi od 10,8%", rekao je on, pozivajući se na istraživanja koja su sproveli prije osam mjeseci.

Na HDP se gleda kao na ključnu stranku kojoj Nacionalna alijansa želi da se približi u izbornoj trci.

"Sada je pandemija gotova i AK partija je preduzela korake da uravnoteži inflaciju i obnovi ekonomiju. Vidjeli smo pozitivnije pomake poput stambenih projekata. Poboljšanje izvoznih podataka, smanjenje nezaposlenosti, otpis nepodmirenih dugova studenata, a kasnije i većeg broja građana, te plan prijevremenog penzioniranja podstakli su priliv glasova AK Partiji", rekao je on.

Istraživanje pokazuje da bi više od 52% ispitanika podržalo Erdoğana ako izbori odu u drugi krug, dok je kandidat opozicionog bloka Kemal Kılıçdaroğlu dobio samo 47,7% podrške za mogući drugi krug.

U međuvremenu, Kılıçdaroğluov CHP osvaja samo 23,1% glasova na parlamentarnim izborima prema istraživanju agencije Genar.

Glavni Erdoğanov rival bit će Kılıçdaroğlu na izborima. Kılıçdaroğlu se može pohvaliti podrškom šest stranaka u bloku, dok se nada da će dobiti veću podršku od stranaka koje nisu uključene u sadašnji blok, poput HDP-a.

AK Partija i MHP formalno su danas predložile Erdoğana za svog zajedničkog kandidata prijavom Vrhovnom izbornom vijeću (YSK).

Uzan je odbijen

Ostale stranke i kandidati također pristaju da izazovu favorite. Manja alijansa krajnje desnih stranaka ranije je predstavila Sinana Oğana kao predsjedničkog kandidata, dok se Doğu Perinçek iz Patriotske stranke (VP) također pridružio utrci.

Ipak, neki kandidati su naišli i na tehničke prepreke, a to su Cem Uzan i Hakan Uzan, dva brata koji su nekada kontrolirali jedno od najmoćnijih turskih poslovnih imperija. Osramoćenog tajkuna Cema Uzana, koji je osnovao Mladu stranku (GP) uoči izbora 2002. godine, YSK je odbio pošto je poslao punomoćnika za prijavu - svog brata. Uzan, koji je osuđen u odsustvu u Turskoj zbog niza slučajeva korupcije, živi u Francuskoj. Razmišljao je o povratku u tursku politiku, najavljujući svoju kandidaturu na Tviteru. YSK je također odbio zahtjev Hürrem Ayaz s obrazloženjem da se ona prijavila za kandidaturu poštom umjesto ličnom prijavom.

YSK je također dao rok u utorak navečer za devet drugih kandidata da završe svoju dokumentaciju, uključujući lidera Nove stranke blagostanja (YRP) Fatiha Erbakana i Ahmeta Özala, šefa Turske alijanse malih stranaka. Erbakan i Özal su sinovi bivših premijera Necmettina Erbakana i Turguta Özala.

HDP kontroverza

Stranke koje žele proširiti svoj savez, makar na neformalan način, u međuvremenu se suočavaju sa kritikama svojih protivnika. Nacionalna alijansa je udarila AK Partiju jer je tražila podršku Stranke slobodnih razloga (HÜDA-PAR), koju tradicionalno podržavaju konzervativni građani kurdskog porijekla. Kandidat alijanse Kılıçdaroğlu je, međutim, uključen u pregovore sa HDP-om, uprkos prethodnom protivljenju njegovog saveznika IP-a da traže podršku vodeće kurdske stranke (HDP).

Kılıçdaroğlu, koji je u ponedjeljak razgovarao sa kopredsjedavajućim HDP-a, bio je meta kritika lidera MHP-a Devleta Bahçelija. U poruci povodom Nevruza, Bahçeli je oštro kritizirao susret.

Nevruz, proljetni festival koji se slavi u turskim zemljama i širem dijelu Azije, HDP je iskoristio za održavanje pro-PKK skupova širom Turske u ponedjeljak. Bahçeli je rekao, iako je tajming sastanka CHP-HDP bio "nesretan", on je takođe pružio priliku da se pokaže "ko je s kim u skladu".

"Oni koji žele da naše proljeće pretvore u zimu bit će osuđeni kroz iskazivanje volje birača 14. maja", rekao je Bahceli. On je rekao da Nevruz nije festival za "one pod jarmom terorizma i separatista", već "festival Turaka, turske nacije", u pisanoj izjavi u utorak.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...