PARLAMENT IZGLASAO: Usvojen zakon kojim se uvodi SMRTNA KAZNA za homoseksualizam!

Više od 30 afričkih zemalja već zabranjuje istopolne odnose

  • Svijet

  • 22. Mar. 2023  

  • 0

Parlament Ugande usvojio je zakon kojim se kriminalizuje identifikovanje kao pripadnika LGBTQ populacije. Za kršenje tog zakona prijete oštre kazne koje uključuju smrt za takozvanu "tešku homoseksualnost" i doživotni zatvor za homoseksualne odnose. Teška homoseksualnost podrazumjeva homoseksualne odnose s osobama mlađim od 18 godina ili počinioca pozitovnog na virus HIV.

Osim istopolnih odnosa, zakonom se zabranjuje promovisanje i podržavanje homoseksualnosti, kao i, kako navode, "zavjera" radi upuštanja u homoseksualne odnose, prenosi Reuters.

Više od 30 afričkih zemalja, uključujući Ugandu, već zabranjuje istopolne odnose, ali novi zakon je izgleda prvi kojim se zabranjuje identifikovanje kao pripadnka LGBTQ populacije, navodi organizacija za ljudska prava Human Rights Watch. Pristalice novog zakona smatraju da je potrebno kazniti širi niz LGBTQ aktivnosti, za koje tvrde da prijete tradicionalnim vrijednostima u toj konzervativnoj i religioznoj istočnoafričkoj zemlji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...