TEŠKE OPTUŽBE NA RAČUN PLENKOVIĆA: Ivica Todorić tvrdi da je sve BILA ZAVJERA kako bi se oteo Agrokor; Najavio i osnivanje političke stranke

"Prije šest godina započelo je neprijateljsko preuzimanje privatne imovine, grupa Borg i Andreje Plenković su napravili plan zavjere s kojim su radili pritisak na mene i Agrokor", rekao je Todorić na konferenciji za novinare.

  • Regija

  • 04. Apr. 2023  

  • 0

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić u utorak je ustvrdio kako je izvanredna uprava Agrokora umjetno kreirala insolventnost cijele grupe Agrokor kako bi se neprijateljski preuzela privatna imovina te za plan zavjere kojim je rađen pritisak na njega i Agrokor ponovno optužio grupu Borg i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

"Prije šest godina započelo je neprijateljsko preuzimanje privatne imovine, grupa Borg i Andreje Plenković su napravili plan zavjere s kojim su radili pritisak na mene i Agrokor", rekao je Todorić na konferenciji za novinare.

Po njegovim riječima, kako bi se ostvario cilj neprijateljskog preuzimanja Agrokora morao se osigurati stečaj čitave grupe - ključnih 40 kompanija, no, budući da niti jedna kompanija u sastavu grupe Agrokor ni približno nije bila insolventna bilo je nemoguće provesti stečaj.

"Znajući tu činjenicu grupa Borg je iskonstruirala plan kojim se sudužničke garancije koje su izdale članice grupe Agrokor knjiže u rashode i obaveze svakoj od kompanija, i to u punom iznosu kako bi se kreirala fiktivna insolventnost", ustvrdio je Todorić.

Agrokor, kako je istaknuo, "nije imao insolventnost, izmislili su to", prenosi Hina.

"Mi smo imali firmu koja je išla na Londonsku burzu, koja je cvjetala i koja je bila nevjerojatna kompanija. A danas imamo kompaniju koja ima 30 milijardi kuna prometa konsolidirano, koja vene, nestaje... Oni danas imaju dug 33,5 milijardi kuna, isti dug kao i mi. Moj dug za svaku se kunu ili euro se zna. Ja sam uložio u 40 najmodernijih tvornica, u najveću kompaniju u Hrvatskoj. Bili smo najveća kompanija u Sloveniji, u BiH, Srbiji. (...) A gdje su oni uložili? Nisu niti održavali kompaniju šest godina. S nule su došli na 33 milijarde kuna. Kako? Neka dođe Plenković pa nek' objasni. Ja vas uvjeravam da od ove 33 milijarde sigurno je jedno dvije milijarde ukradeno", rekao je Todorić.

Kazao je i kako ga prozivaju za dvorac, a to je jedino u životu što ima.

"Četiri porodice su unutra. Nemam vikendice, novca, ništa", rekao je Todorić, navodeći kako je svu svoju imovinu ostavio u Agrokoru.

"I s tim sam mu dizao kapital, vrijednost, investicije, razvijao sam kompaniju (...)", kazao je.

Mišljenja je kako je napravio pametne poteze, kao i da je žrtva zavjere.

"Iza njih su stajale službe, ruske, pa nažalost i Amerike, a protiv mene je stala i hrvatska Vlada. Mislim da sam napravio pametne poteze, nisam nikog oštetio, trebalo je sačuvati u to vrijeme glavu", rekao je Todorić.

Na novinarski upit ko mu je prijetio, odgovorio je: "Pa Martina Dalić je došla u moj ured i rekla direktno - prepiši".

"Mislite da to nije prijetnja? Poruke sam dobivao, nemoguće je bilo u tom trenutku njima se suprotstaviti", rekao je.

Novinari su Todorića pitali priprema li se za ulazak u politiku, najavio je kako će osnovati stranku i ići samostalno na izbore.

"Kad se podigne optužnica protiv ovih, ja ću obznaniti ime svoje stranke i pozvati građane da glasaju za mene", rekao je Todorić, a na pitanje novinara želi li biti premijer odgovorio je "apsolutno".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...