PROFESOR HRVOJE KLASIĆ OTKRIVA: Ovako je krenulo najmračnije razdoblje u hrvatskoj povijesti, no, jeste li znali koga je Hitler želio na čelu NDH...

Ova dva događaja nisu se slučajno dogodila u isto vrijeme.

  • Jeste li znali

  • 11. Apr. 2023  

  • 1

U novoj epizodi serijala portala Net.hr XX. stoljeće by Hrvoje Klasić, povjesničar se osvrnuo na nastanak NDH.

Nešto prije 5 sati popodne 10. travnja 1941. umirovljeni austrougarski oficir i visokopozicionirani član ustaškog pokreta Slavko Kvaternik ušao je u prostorije Radio Zagreba i točno u 5 sati pročitao proglas o uspostavi Nezavisne Države Hrvatske. Gotovo istovremeno centrom Zagreba slavodobitno su promarširali pripadnici armije Trećeg Reicha. Ova dva događaja nisu se slučajno dogodila u isto vrijeme.

Nekoliko dana ranije Kraljevina Jugoslavija je napadnuta a kako bi osvajanje bilo provedeno što brže i što lakše osvajači, Adolf Hitler i Benito Mussolini, odlučili su između ostaloga odigrati na kartu dugogodišnjeg antagonizma između dva najveća jugoslavenska naroda – Hrvata i Srba. I dok su Srbiju odlučili poniziti i pretvoriti u njemački protektorat, Hitler i Mussolini su Hrvatima odlučili dati nezavisnu državu.

Bilo je jasno da neće biti nezavisna

Još prije samog proglašenja bilo je jasno da NDH unatoč svom imenu neće biti nezavisna, ali je ostalo otvoreno pitanje koga će Nijemci i Talijani postaviti da u njihovo ime upravlja tom novom državom. Prvi izbor bio je logičan i pao je na Vladka Mačeka i njegovu Hrvatsku seljačku stranku koji su u tom trenutku imali najveći autoritet među Hrvatima.

Međutim, kako je Maček tu ponudu odbio, dogovorom Rima i Berlina odlučeno je da vlast u Zagrebu preuzme Ustaški pokret, koji je u tom trenutku u zemlji i u inozemstvu predstavljao grupaciju bez ikakvog političkog ili vojnog utjecaja. Sam poglavnik ustaškog pokreta i uskoro poglavnik NDH Ante Pavelić u trenutku proglašenja države živio je sa svojom obitelji u Firenci, i u Zagreb će sa skupinom ustaša stići tek 15. travnja. Iako je velik broj stanovnika u prvi mah bio zadovoljan izlaskom iz Jugoslavije i stvaranjem samostalne hrvatske države, zadovoljstvo je vrlo brzo splasnulo.

Posebno nezadovoljni Dalmatinci

Posebno su nezadovoljni bili stanovnici Dalmacije koja nije postala sastavnim dijelom NDH nego fašističke Italije. Nezadovoljstvo, a uskoro i strah za život osjetili su vrlo brzo i pripadnici onih naroda koji su od ustaša proglašeni nepodobnima, prije svih Židovi, Srbi i Romi. Svega nekoliko dana nakon osnutka NDH donosi se čitav niz zakona koji su omogućili represiju nad pripadnicima nepoželjnih etničkih, rasnih, vjerskih i političkih skupina.

U NDH je uvedena jednostranačka totalitarna diktatura s ustaškim pokretom kao jedinom dozvoljenom političkom strankom. Iako je službeno postojala vlada poglavnik Ante Pavelić imao je diktatorske ovlasti. U teritorijalnom smislu NDH je izgubila veliki dio obale Jadranskog mora, i Međimurje koje su pripojili Mađari, ali je obuhvatila područje današnje Bosne i Hercegovine, te Srijema sve do Zemuna.

Lojalan saveznik fašističkoj Italiji i nacističkoj Njemačkoj

No ipak, treba naglasiti da zbog razvoja partizanskog pokreta otpora ustaše nikad nisu uspjele uspostaviti vlast na teritoriju cijele države. U vanjskopolitičkom smislu NDH je od svog osnutka do prestanka postojanja u svibnju 1945. ostala lojalan saveznik fašističkoj Italiji i nacističkoj Njemačkoj.

Kao takva objavila je rat zapadnim saveznicima, a njezini su vojnici pod njemačkom vojnom komandom sudjelovali u bitkama na tlu Sovjetskog Saveza. Svrstavanjem hrvatskog naroda na stranu onih koji su započeli Drugi svjetski rat i proveli najmasovnije zločine u povijesti čovječanstva, poput Holokausta, a pogotovo masovnim zločinima koje su ustaše proveli nad vlastitim građanima, tj. genocidom nad Srbima, Židovima i Romima, Nezavisna Država Hrvatska osnovana 10. travnja 1941. ostat će najmračnije i najtragičnije razdoblje hrvatske povijesti, zaključio je Klasić.

Video možete pogledati OVDJE.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...