UZBUNA U DODIKOVIM REDOVIMA ZBOG INICIJATIVE DŽEMALA SMAJIĆA: „Ako u toku rasprava bude vidljivo da se na taj način to pokušava uraditi, mi ćemo biti protiv…“

Kao razlog za sve navodi da širom BiH na graničnim prijelazima postoje oznake bez državnih obilježja, a koja zbunjuju sve one koji dolaze u BiH, turiste, goste, ali i građane BiH.

  • Vijesti

  • 13. Apr. 2023  

  • 8

Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Džemal Smajić (SBiH) u inicijativi zatražio je od Ministarstva komunikacija i transporta BiH da u roku od 30 dana ukloni nelegalne oznake koje nemaju državnih znakova iz graničnih pojasa na svim graničnim prijelazima. Zatražio je i da Ministarstvo pripremi i zakonska rješenja, a kojim bi bio preciziran način rješavanja ovih situacija, “uz definisanje nadležnog organa za uklanjanje nelegalnih oznaka, ako to nije nadležnost Ministarstva”.

Kao razlog za sve navodi da širom BiH na graničnim prijelazima postoje oznake bez državnih obilježja, a koja zbunjuju sve one koji dolaze u BiH, turiste, goste, ali i građane BiH.

- Kao primjer navodim tablu natpisa “Dobro došli u Republiku Srpsku”. Na ovoj tabli je isto napisano na engleskom i drugim stranima jezicima. RS je jedan od entiteta, dok je pitanje granica, graničnih kontroli i graničnih pojasa regulisano na nivou države. Očigledno postoji konfuzija pri razumijevanju nadležnosti - država, entitet u ovom slučaju - navodi Smajić.

U Parlamentu BiH jučer je otvorena rasprava o prijedlogu zakona o graničnoj kontroli, koji je predložilo Vijeće ministara BiH. Šefica Kluba zastupnika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Sanja Vulić je izrazila sumnju da se ovim prijedlogom ispunjavaju želje onima koji namjeravaju da uklone table sa natpisom “Dobro došli u Republiku Srpsku”.

- Ako u toku rasprava bude vidljivo da se na taj način to pokušava uraditi, mi iz RS ćemo biti protiv, ali da ne budemo kočničari, prvo čitanje će uvijek dobiti zeleno svjetlo. Ako je podvala, neće proći, kazala je Vulić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...