BUDITE OPREZNI: Širi se novi soj koronavirusa, kod djece izaziva ove simptome…

Europi je prije nekoliko dana odobreno i novo vitaminsko cjepivo.

  • Zdravlje

  • 17. Apr. 2023  

  • 0

BUDITE OPREZNI: Novi soj koronavirusa prijeti, kod djece izaziva ove simptome…

Indija se suočava s naglim povećanjem broja oboljelih od covida-19, riječ je o najzaraznijem soju omikrona, nazvan arkturus. Stručnjaci ističu da nagli rast broja oboljelih, hospitaliziranih ili umrlih ne očekujemo, no treba biti na oprezu.

Na drugom kraju svijeta pronađena je nova podvarijanta omikrona, arkturus. Za imunologa Trobonjaču pojava novih podvarijanti znači početak "endemije".

- To bi značilo da je virus trajno prisutan u populaciji možda ne u našoj populaciji nego u drugim populacijama ali da postoji mogućnost da uđe u nađu populaciju i da se stvori nova virusna varijanta koja će onda dovesti do povećanja broja novoinficiranih pa možda i hospitalizacija ali kažem ne u tolikoj mjeri, smatra imunolog Zlatko Trobonjača.

Budući da je riječ o podvrsti omikorna, zaraženi, koji nisu imunokompromitirani, trebali bi imati blagu kliničku sliku i simptome. No neke su analize pokazale da se kod djece zaražene njime, pojavljuje upala očiju.

- Konjuktivitis je u pravilu blaži oblik bolesti javlja se često uz različite respiratorne virusne infekcije tako da to može biti samo jedan od znakova koji će nam pomoć da brže pomislimo da se radi o kovidu, tvrdi Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu.

- Omikron virus izaziva izvorno blaže simptome u odnosu na delta virus, alpha virus i one prethodne varijante, prema tome možemo očekivati da će i ovaj arkturus isto tako izazivati blaže simptome i da neće voditi u neke teže zdravstvene posljedice, kako kod nas u našem društvu, tako i u svijetu, dodaje Trobonjača.

Europi je prije nekoliko dana odobreno i novo vitaminsko cjepivo.

- Cjepiva će biti u ljudi dakle ili cijepljeni prije sa mRNA ili DNA cjepivom i jednostavno za sada su to podaci koji su se pokazali dobri i uspješni. Postiže se visoki razina antitijela dobra zaštitna imunost, zaključuje Markotić.

Iako se najavljivalo proglašenje kraja pandemije, to se zbog novih žarišta u svijetu, nažalost, još neće dogoditi. Ipak, Svjetska zdravstvena organizacija o tome bi trebala ponovno raspravljati već sljedeći mjesec.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...