PALO POMIRENJE PUTINA I PRIGOŽINA: Wagnerove snage dobijaju pojačanje, tek kreće ludnica u Bahmutu (VIDEO)

Ruski vojni blogeri izvestili su da Vagnerove snage koriste tenkove T-90 unutar Bahmuta, što sugeriše da je rusko vođstvo Vagneru dodelilo modernija sredstva u njihovim naporima da zauzmu grad.

  • Evropa

  • 18. Apr. 2023  

  • 0

"Šef ruske plaćeničke grupe Wagner, Jevgenij Prigožin, ponovo je dobio naklonost Vladimira Putina", piše Institut za proučavanje rata (ISW).

Posljednjih mjeseci Prigožin je optuživao zvaničnike Kremlja da uskraćuju njegovim borcima municiju i javno se svađao s generalima. Sada se, naizgled, kako piše ISW, njihovi odnosi popravljaju, vjerovatno "kao rezultat nesposobnosti ruske konvencionalne vojske da izvrši zadatke koje joj je Putin postavio tokom zimske ofanzive".

"Čini se da Wagnerove snage dobijaju pojačanje, municiju i političko priznanje, što je oštro odstupanje od prethodnih napora Kremlja", primjećuje ISW.

U svojoj procjeni ISW također navodi da su izvori povezani sa Wagnerom objavili da plaćenička grupa obučava do tri motorizirane streljačke brigade kako bi pojačala svoje bokove u Bahmutu.

Izgleda da ruska vojna komanda sve više prebacuje odgovornost za ofanzivne operacije u Ukrajini na ruske zračno-desantne snage, navodi ISW u svom novom izvještaju.

Institut je iznio tu tvrdnju na temelju izvještaja da se komandant zračno-desantnih snaga, general-potpukovnik Mihail Teplinski, vratio na glavnu, ali neodređenu ulogu u Ukrajini nakon što ga je rusko Ministarstvo odbrane, navodno, otpustilo u januaru nakon spora sa načelnikom ruskog štaba, Valerijem Gerasimovim.

Njegovo imenovanje dalje sugeriše da rusko Ministarstvo odbrane želi da bliže sarađuje sa Wagnerom kako bi se završilo zauzimanje Bahmuta, piše ISW. Finansijer Wagner grupe, Jevgenij Prigožin, podržao je Teplinskog u vrijeme njegovog razrješenja u januaru.

"Rusko Ministarstvo odbrane i Prigožin su 11. aprila javno priznali da su elementi zračno-desantnih snaga angažovani u oblasti Bahmuta i da drže Wagnerove bokove sjeverno i južno od Bahmuta, dok je Wagner vodio glavnu ofanzivu u samom gradu", navodi se.

ISW je nedavno uočio da elementi 106. zračno-desantne divizije djeluju u području Bahmuta. Prigožin je također smanjio eksplicitne retoričke napade na Ministarstvo odbrane posljednjih dana.

Ruski vojni blogeri izvijestili su da Wagnerove snage koriste tenkove T-90 unutar Bahmuta, što sugeriše da je rusko vodstvo Wagneru dodijelilo modernija sredstva u njihovim naporima da zauzmu grad. Ponovno imenovanje Teplinskog stoga je vjerovatno i pokušaj ruskog Ministarstva odbrane da se bolje postavi za saradnju sa Wagnerom kako bi dovršili zadatak zauzimanja Bahmuta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...