U HRVATSKOJ OBILJEŽEN DAN ŠEHIDA: Nema bojišta i trupe gdje muslimani nisu dali svoj doprinos

Obilježavanje se održalo pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja.

  • Regija

  • 22. Apr. 2023  

  • 3

Desetu godinu zaredom kod Spomen-obilježja Bošnjacima braniteljima Domovinskog rata na Dan šehida odana je počast za 1.187 Bošnjaka i muslimana poginulih u Domovinskom ratu u Hrvatskoj.

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBMNGZ), Udruženje Bošnjaka veterana Domovinskog rata Hrvatske i Udruženje Počasni vod Bošnjaka organizirali su obilježavanje Dana šehida - poginulih Bošnjaka branitelja u Domovinskom ratu kod Spomen-obilježja Bošnjacima braniteljima Domovinskog rata Republike Hrvatske u sklopu Islamskog centra Zagreb. ž

Obilježavanje se održalo pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja.

Nakon tevhida, vjerskog programa za sve poginule, nestale i umrle branitelje u Domovinskom ratu, održano je polaganje vijenaca i učenje Fatihe, kao i prigodni govori.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i izaslanik predsjednika Vlade RH-a istakao je kako je žrtva branitelja u Domovinskom ratu nezaobilazan kamen temeljac suvremene države.

"Nema bojišta i trupe hrvatske vojske i policije gdje hrvatski branitelji muslimani nisu dali svoj doprinos i ponosan sam da smo zajedno koračali u tom pobjedničkoj postavi, da smo odbranili svoju zemlju uslijed velikosrpske agresije", poručio je Medved.

Medved je podsjetio kako se danas u sličnoj situaciji kao Hrvatska 90-ih, nalazi prijateljska zemlja Ukrajina.

Muftija Aziz ef. Hasanović naveo je kako se ove godine Dan šehida kod Spomen-obilježja Bošnjacima braniteljima Domovinskog rata obilježava po 10. put.

"Naši šehidi nas obavezuju, svojom krvlju i žrtvom, graditi društvo po mjeri svih njenih građana bez obzira na vjeru, naciju ili bilo koju odrednicu", poručio je muftija Hasanović.

Muftija je istakao kako je muslimanska zajednica u Hrvatskoj multinacionalna i kako je više nacija sudjelovalo u odbrani Hrvatske.

Predsjednik VBNMGZ-a Armin Hodžić podsjetio je kako je 1.187 branitelja Bošnjaka položilo svoj život u odbrani Republike Hrvatske.

"Naša djeca moraju znati ko je bio Šefik Pezerović, ali i ljudi koji su ovdje danas s nama. Ovo je dan na kojem bi nas trebalo biti koliko i na bajram-namazu, to je naša moralna obaveza i dužnost", poručio je Hodžić.

Okupljenima se obratio i Salih Huremović, predsjednik Udruženja Bošnjaka veterana Domovinskog rata Hrvatske, koji je naglasio kako su Bošnjaci jedna od 22 nacionalne manjine u Hrvatskoj koja na ovom području ima višestoljetnu prisutnost te nezaobilaznu ulogu u Domovinskom ratu.

"U borbi za hrvatsku slobodu, Bošnjaci su naselja i gradove u kojima su živjeli branili zajedno s Hrvatima i pripadnicima drugih nacionalnih manjina, stoga je njihova uloga iznimno velika. Hrvatsku su branili i Bošnjaci iz BiH i trećih zemalja, mnogi od njih nikada nisu bili evidentirani u popisu branitelja", rekao je Huremović.

Uz ministra branitelja Tomu Medveda i predstavnike Grada Zagreba, vijence su položili predstavnici udruga branitelja, obitelji nestalih i stradalih branitelja i njihovih obitelji.

Dan šehida obilježava se drugog dana Ramazanskog bajrama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...