KRVAVE BORBE U UKRAJINI: Silovit udar Ukrajinske vojske, ruski agresori potisnuti iz dijelova Bahmuta, zastrašujući gubici zloglasne grupe Wagner...

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da za Rusiju postoji "vrlo mala strateška vrijednost" u osvajanju Bahmuta.

  • Evropa

  • 02. Maj 2023  

  • 0

Ukrajinski vojnici potisnuli su ruske snage s nekih položaja u Bahmutu u žestokim borbama, rekao je ukrajinski general, dok Bijela kuća vjeruje da je u ratu u Ukrajini od decembra ubijeno više od 20.000 ruskih boraca.

"Situacija (u Bahmutu) je prilično teška", objavio je general pukovnik Oleksandr Sirski, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, na Telegramu, aplikaciji za razmjenu poruka.  "Istodobno, u pojedinim dijelovima grada, neprijatelj je doživio protunapad naših jedinica i napustio neke položaje" proteklih dana, rekao je Sirski. 

Desetomjesečna bitka za grad na istoku Ukrajine poprimila je simboličnu važnost za obje strane pošto je bilo malo pomaka na bojišnicama od kraja 2022. Nove ruske jedinice, uključujući padobrance i borce iz plaćeničke grupe Wagner, "konstantno se bacaju u bitku" unatoč velikim gubicima, rekao je Sirski. "No neprijatelj nije u stanju preuzeti kontrolu nad gradom", dodao je ukrajinski general. 

SAD objavio procjenu ruskih gubitaka

Bijela kuća objavila je u ponedjeljak, pozivajući se na američke obavještajne podatke, da je u Ukrajini u proteklih pet mjeseci ranjeno oko 80.000 ruskih boraca, a ubijeno više od 20.000, od kojih gotovo polovica iz grupe Wagner. Nisu navedeni podaci za ukrajinsku stranu.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da za Rusiju postoji "vrlo mala strateška vrijednost" u osvajanju Bahmuta. "Za Rusiju je ovaj pokušaj, posebno u Bahmutu, imao užasno, užasno visoku cijenu", rekao je Kirby, govoreći o velikom broju žrtava.

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin rekao je da je njegovim borcima potrebno oko 300 tona artiljerijskih granata dnevno za napad na Bahmut, ali su dobili samo trećinu te količine. "Tristo tona dnevno je 10 teretnih kontejnera - uopće nije puno", rekao je Prigožin koji se često sukobljavao s ruskim odbrambenim establišmentom glede vođenja rata u Ukrajini i, kako navodi, nedovoljne podrške njegovim borcima.

U zasebnoj objavi u ponedjeljak navečer, Prigožin je naveo da su njegove snage napredovale nekih 120 metara u Bahmutu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...