LANDERSCHEF, STRAH I TREPET NEPRIJATELJA: Ko je bio austrougarski zemaljski poglavar Bosne i Hercegovine i zašto su ga se svi bojali…

"Slobodna Bosna" nastavlja serijal iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 05. Maj 2023  

  • 2

Glavni junak naše današnje priče je Johann Nepomuk Martin von Appel, austrougarski zenaljski poglavar Bosne i Hercegovine.

Dana 11. novembra 1826. godine rođen je Johann Nepomuk Martin von Appel, austrijski general i dugogodišnji zemaljski poglavar Bosne i Hercegovine pod austrougarskom upravom. General baron Von Appel bio je na položaju zemaljskog poglavara u Bosni i Hercegovini od 1882. pa sve do 1903. godine, pune dvije decenije. Položaj zemaljskog poglavara (njem. Landeschef) označavao je osobu na čelu Zemaljske vlade Bosne i Hercegovine pod austrougarskom upravom, tj. svojevrsnog guvernera.

Johann Nepomuk Martin von Appel rodio se u Sikirevcima, hrvatskom mjestu smještenom u dolini rijeke Save, nedaleko od bh. granice. Pripadao je uglednoj vojničkoj porodici. Čin podmaršala stekli su njegov otac, djed, dva strica i jedan brat. Johann Nepomuk Martin von Appel dobio je znamenito vojničko odlikovanje Reda Marije Terezije, a 1860. godine dodijeljena mu je i titula barona (njem. Freiherr). Godine 1874. uzdignut je u čin podmaršala (njem. Feldmarschallleutnant), a 1882. dobio je još viši čin generala konjice (njem. General der Kavallerie), što je bio drugi najviši čin u austrougarskoj vojsci, odmah iza čina feldmaršala.

Bio je svojedobno komandujući general u Banatu, a zatim komandujući general u Sarajevu. Postao je počasnim građaninom Sarajeva, Mostara, Tuzle, Travnika, Bihaća i Zenice. General baron Von Appel preminuo je 1906. godine u mjestu Gradisca d’Isonzo, u dobi od 79 godina.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...