VELIKA POLICIJSKA AKCIJA U ITALIJI: Uhapšen 61 član najmoćnije mafijaške grupe, među njima i...

Istraga je također otkrila važne nove informacije o tome kako djeluju neke od najviših razina grupe.

  • Hronika

  • 11. Maj 2023  

  • 0

Talijanska policija je u nizu racija u sedam regija uhapsila 61 člana 'Ndranghete, najmoćnije talijanske mafijaške skupine. Sumnjiči ih se za niz zločina, uključujući prijevaru, trgovinu drogom, infiltraciju u vladu i iznudu lokalnih farmera. Više od 500 policajaca bilo je uključeno u operaciju koja je bila usmjerena na ukupno 167 osoba, uključujući desetke koji trenutno borave u zatvoru.

Jučerašnja akcija je bila samo dio šire operacije razbijanja grupe. Policija je objavila kako je više od 100 ljudi uhapšeno širom Europe u najvećoj operaciji koja je ikad provedena protiv 'Ndranghete. U nju je bilo uključeno deset zemalja, a zaplijenjena je imovina vrijedna 25 miliona eura, piše BBC

'Ndrangheta se sastoji od 150 porodica

Istraga je također otkrila važne nove informacije o tome kako djeluju neke od najviših razina grupe. Pasquale Bonavota, jedan od navodnih šefova mafijaške grupe, uhapšen je prošlog mjeseca u katedrali u sjevernom gradu Genovi. Stotine drugih mafijaša i korumpiranih dužnosnika su ili osuđene ili im se tek treba suditi zbog sumnje u njihovu upletenost u obitelj Mancuso.

Porodica Mancuso je samo jedna od 150 obitelji koje čine dio kriminalne mreže 'Ndranghete. Talijanski i belgijski istražitelji vjeruju da je 'Ndrangheta prokrijumčarila blizu 25.000 kg kokaina između oktobra 2019. i januara 2022. i usmjerila više od 22 miliona eura iz Kalabrije u Belgiju, Nizozemsku i Južnu Ameriku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...