STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Sirupi za kašalj mogu biti opasni za djecu najmlađeg uzrasta, evo i zašto…

Na kraju pišu da ono što roditelj može učiniti za svoje dijete u slučaju nadražujućeg kašlja jest da mu pruže odmor i sigurnost.

  • Zdravlje

  • 17. Maj 2023  

  • 0

Djeca u najmlađoj dobi obično imaju najmanje šest prehlada godišnje i roditelji možda često posežu za sirupom protiv kašlja, kako bi ublažili suhi ili mokri kašalj. Nova istraživanja pak sugeriraju da sirupi protiv kašlja nisu baš učinkoviti u liječenju dječjeg kašlja.

Usred sve većeg broja dokaza o predoziranjima, trovanju i smrti, mnoge su zemlje, uključujući Australiju, ograničile lijekove protiv kašlja pa se ne mogu davati djeci mlađoj od šest godina. Dvoje znanstvenika, Rose Cairns, koja je predavačica farmacije na Univerzitetu u Sydneyu i Nial Wheate, vanredni profesor Farmaceutske škole u Sydneyu, za The Conversation pojašnjavaju u čemu je problem sa sirupima protiv kašlja.

Koji su sastojci sirupa protiv kašlja?

Aktivni sastojci u sirupima protiv kašlja razlikuju se ovisno o njihovoj navodnoj dobrobiti. Mogu sadržavati sredstva za suzbijanje kašlja (prigušuju tjelesni refleks kašlja), sredstva za iskašljavanje i mukolitike (oboje pomaže u čišćenju sluzi), pišu Cairns i Wheate.

Ostali lijekovi koji se prodaju za prehladu i gripu, dodaju, često sadrže dekongestive (za ublažavanje začepljenog nosa) i sedativne antihistaminike za ublažavanje kihanja, zaustavljanje curenja nosa i za spavanje.

Najrizičniji lijekovi su oni sa sedativnim djelovanjem, kao što su sedativni antihistaminici ili lijekovi za suzbijanje kašlja na bazi opioida. Dok sedacija može biti željeni učinak za roditelje s neispavanim djetetom, mala su djeca posebno izložena riziku od ozbiljne štete po zdravlje ili smrti. Sedativi također mogu izazvati uznemirenost i hiperaktivnost, pojašnjava dvoje australskih stručnjaka.

S druge strane ističu da, iako su sirupi protiv kašlja koji ne sadrže sedative vjerojatno sigurniji, postoji vrlo malo studija o sigurnosti i učinkovitosti ovih proizvoda kod djece. Zabilježene su nuspojave uključujući agitaciju i psihozu, osobito kod prekomjerne upotrebe, upozoravaju Cairns i Wheate. Pojašnjavaju i da prekomjerna upotreba može biti posljedica pogrešnog čitanja naljepnice od strane roditelja, namjernog korištenja više u nadi da će djelovati bolje, nenamjernih dodatnih doza uzrokovanih upotrebom netačnih mjera za doziranje, poput običnih kašika.

Ograničavanje korištenja

Cairns i Wheate kažu da su djeca mlađa od dvije godine najviše su izložena riziku od smrtonosnog predoziranja sirupima protiv kašlja te ističu primjer australskog regulatornog tijela za lijekove, koje ne preporučuje korištenje sirupa za kašalj za osobe mlađe od šest godina.

Cairns i Wheate su proveli i istraživanje vezano za sirupe protiv kašlja i njihov učinak na djecu najmlađe dobi, a to je istraživanje objavljeno u časopisu Medical Journal of Australia. Navedeno istraživanje pokazuje da ograničavanje upotrebe lijekova protiv kašlja i prehlade kod djece rezultira značajnim i održivim smanjenjem trovanja.

Naša studija bavila se pogreškama u doziranju, nuspojavama pri tačnim dozama i slučajnim "istraživačkim gutanjem", kao što je kada malo dijete samo sebi pomaže u ormariću s lijekovima, Cairns i Wheate.

Pišu i kako je australska vlada 2012. i 2020. godine naredila promjene označavanja tih proizvoda. Godine 2012. etikete za lijekove protiv kašlja i prehlade više nisu mogle navoditi upute o doziranju za djecu mlađu od šest godina, te su morale sadržavati dodatna upozorenja. U 2020. stavljena su upozorenja na sedativne antihistaminike da se ne smiju koristiti kod djece mlađe od dvije godine iz bilo kojeg razloga (uključujući alergiju i peludnu groznicu).

To je rezultiralo prepolovljenjem broja poziva u centre za otrovanja i prepolovljenjem broja hospitalizacija. Unatoč tome, još uvijek se godišnje upućuju stotine poziva australskim centrima za otrove u vezi s ovim proizvodima kod male djece, piše dvoje australskih znanastvenika.

Kada koristiti sirupe protiv kašlja?

Sirupi protiv kašlja mogu se koristiti kod djece od šest do 11 godina, no i dalje je potreban oprez, upozoravaju Cairns i Wheate. Ti se proizvodi smiju davati samo u dogovoru s liječnikom, apotekarom ili medicinskom sestrom.

Neki biljni proizvodi dostupni su i prodaju se za djecu, ali nema uvjerljivih dokaza da ti lijekovi značajno poboljšavaju simptome kašlja, naglašavaju australski znanastvenici, no isto tako dodaju da je barem rizik od trovanja korištenjem takvih proizvoda nizak.

Cairns i Wheate pišu i da jednostavni sirupi koji ne sadrže lijekove također mogu biti učinkoviti te da se do 85 posto učinkovitosti takvih lijekova protiv kašlja pripisuje placebo efektu.

To bi moglo biti zbog sirupa koji oblažu grlo i prigušuju iritirajući osjećaj škakljanja, pojašnjavaju.

Alternativa sirupima za kašalj

Na kraju pišu da ono što roditelj može učiniti za svoje dijete u slučaju nadražujućeg kašlja jest da mu pruže odmor i sigurnost.

Antibiotici će biti potrebni samo ako im liječnik dijagnosticira akutnu bakterijsku upalu pluća ili kronični kašalj uzrokovan bakterijskom infekcijom, poput dugotrajnog bakterijskog bronhitisa, hripavca ili apscesa pluća. Paracetamol ili ibuprofen mogu se koristiti ako imaju temperaturu, bolove i bolove uz kašalj. Provjerite tačnu dozu na pakiranju za težinu i dob vašeg djeteta, savjetuju.

Isto tako dodaju da bi roditelji možda mogli razmisliti o tome da djetetu koje je navršilo godinu dana ili više mogu dati i med, ako ono ima mokar kašalj, odnosno ako mu se stvara sluz u grlu. Sve je više dokaza da med može smanjiti proizvodnju sluzi, a time i količinu kašlja, ističu Cairns i Wheate, piše The Conversation.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...