NA DANAŠNJI DAN: Prije 31. godinu agresor je zapalio olimpijsku dvoranu "Zetra"; Granata je oko 12 sati ...

(...) ispaljena s Kromolja.

  • Sjećanje

  • 21. Maj 2023  21. Maj 2023

  • 1

Na današnji dan 21. maja 1992. godine, granata ispaljena sa agresorskih položaja, zapalila je olimpijsku dvoranu "Zetra".

Granata je oko 12 sati ispaljena s Kromolja, a neposredno nakon toga pripadnici Teritorijalne odbrane i vatrogasci su pokušali ugasiti vatru, ali nisu bili u stanju, jer su agresori, kada su vidjeli da vatrogasci gase požar, počeli sa žestokim granatiranjem, prenosi NAP.

Tog dana izgorio je ponos grada Sarajeva, a dvorana je izgrađena 1983. godine za potrebe Zimskih olimpijskih igara, koje su se 1984. godine održale u Sarajevu.

Dvorana je obnovljena 1999. godine, a danas nosi ime "Juan Antonio Samaranch", po legendarnom predsjedniku MOK-a. 

Dvorana Zetra je danas sastavni dio Olimpijskog centra u sarajevskom naselju Koševo, sjeverno od središta grada. Nalazi se u blizini stadiona "Asim Ferhatović - Hase", na kojem su se održale ceremonije otvaranja i zatvaranja Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

Zetra je prvenstveno bila dvorana za hokej na ledu. Kapaciteta je 12.000 sjedećih mjesta, a može primiti i do 20.000 ljudi, ako su u pitanju koncerti i slične manifestacije. Zetra je najveći objekat ove vrste u Bosni i Hercegovini, a za vrijeme Olimpijskih igara, ali i poslije, ova se dvorana koristila za hokej na ledu, umjetničko klizanje, brzo klizanje, te ostale zimske sportove.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...