"SB" NA KOMEMORACIJI KNJIŽEVNIKU DŽEVADU KARAHASANU: "Iza ovog čovjeka ostala je beznadežna sredina, jasno nam je ko nas je napustio" (FOTO)

Bosanskohercegovački književnik Dževad Karahasan preminuo je u petak 19. maja u 70. godini života.

  • Kultura

  • 25. Maj 2023  25. Maj 2023

  • 0

Karahasan je bio veliki bosanskohercegovački književnik, profesor i uvaženi akademik. Pisao je drame, romane, pripovjetke, eseje, historiju i kritiku teatra i učestvovao kao pozorišni reditelj. 

Izgubio je bitku sa opakom bolešću. 

Povodom njegove smrti danas je upriličena komemoracija na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

alt

Brojni prijatelji, kolege, i porodica došli su da se oproste od cijenjenog akademika, izvrsnog znalca i prije svega dobrog čovjeka.

Među mnoštvom kolega, prvi je riječ dobio dekan Filozofskog fakulteta Kenan Šljivo.

"Kada je objavljena vijest o smrti Dževada Karahasana, sve je počelo da se razvija sumornom logikom nemoći. Iza ovog čovjeka ostala je beznadežna sredina, jer jasno nam je ko nas je napustio - veliki čovjek, humanist, izvrstan znalac, akademik... Karahasan nas je puno naučio, njegova najvažnija lekcija za nas sve je nužnost i svetost razgovora. Za njega je to bio jedini oblik racionalizacije, tema, sumnje i strahova. Učio nas je kako doći do dogovora, kojeg svako lice preuzima za sebe na izvrstan ljudski način. Dok razgovaramo ništa ljudsko nije i neće nam biti strano tako nam je govorio. Privilegija nas prisutnih je da svi zasebno pričamo priču, pa evo i ja. Ostaje mi sjećanje na divnog čovjeka", kazao je Šljivo.

Potom je riječ dobio prof. dr. Muhamed Dželilović.

"Otišao je jedan od najvećih mislilaca u Evropskoj književnosti. U svojim djelima nudio je nevjerovatne razine razgovora, i smisao približavanja doživljaja. Nalazili smo s njim misaona utočista, razumijevanje između Okcidenta i Orijenta. U djelima je gradio svoje vrtove metafore i neiscrpna značenja. Druge i drugačije je gledao kao moćne ljude, uspio je obuhvatiti svaki segment života u pisanju svojih djela, unutrašnji mir, sklonost, misli i emocije. Pamtit ću ga kao takvog", kazao je Dželilović.

Prisutnima se obratio ipredsjednik Udruženja pisaca Bosne i Hercegovine Hadžem Hajdarević.

"Djela Džvada Karahasana će vječno živjeti u nama, to je očigledno. Prolazi mi kroz glavu početak poznavanja profesora, jer za mene je bila velika čast da ga naslijedim u Društvu bh. pisaca. Otišao je najdragocjeniji, onaj koji je volio slavu bh. književnosti. Molim Boga da mu da ono što je oduvijek želio, a porodici i prijateljima izražavam saučešće", kazao je Hajdarević, prenosi Radiosarajevo.

Komemoracija Karahasanu, bit će upriličena i sutra na Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, također u 11 sati. Dženaza uvaženom profesoru klanjat će se sutra, u petak (26. maja) s početkom u 15 sati u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...