OPROŠTAJ OD AKADEMIKA KARAHASANA NA ANUBiH: Pripadao je kategoriji vrhunskih mislilaca, spajajući istok i zapad (FOTO)

Dženaza Dževadu Karahasanu bit će obavljena danas u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu u 15 sati

  • Kultura

  • 26. Maj 2023  

  • 0

Povodom smrti književnika i profesora Dževada Karahasana, koji je preminuo 19. maja 2023. godine, danas je u amfiteatru Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine održana komemorativna sjednica.

Na komemoraciji su se obratili dopisni članovi ANUBiH Mile Babić, Slobodan Blagojević i Mile Stojić.

"Pretrpjeli smo veliki gubitak odlaskom Dževada Karahasana. Iako ne možemo sagledati trenutačnu tugu, nastojat ćemo biti dostojni njegovih djela i zalaganja za društvenu zajednicu. Karahasan pripada kategoriji vrhunskih mislilaca sa izvanrednim znanjem. Za njega je samo Bog imao apsolutno znanje. Sjetimo se kako je govorio, citirao je Sokrata u redovima svojih djela, pričao je o uvjerenju čovječnosti. Trajno je težio ka otkriću vlastitog neznanja i smatrao je da ljudi moraju biti svjesni svojeg postojanja", rekao je fra Mile Babić.

Prema riječima Slobodana Blagojevića, Karahasan je spajao istok i zapad, i slao je neponovljivu poruku Geteova Divana kroz različite oblike tradicije, kulture i običaja.

"U brojnim druženjima bio je veoma otvoren, drag i cijenjen kolega. Nikada nije napadao, težio je ka različitosti i svojim analitičkim duhom shvatao smisao života. Bio je najveći, njegova djela su složena struktura imanentnog, estetskog i filozofskog savršenstva. Nedostajat će nam", kazao je Blagojević.

Književnik Mile Stojić prisjetio se svog upoznavanja sa Karahasanom 70-tih godina na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

"Sjećam se da je ispravljao mnoge profesore. Šalio se, sličio je romantičnom pjesniku. Precizna logika i emocije bile su karakteristika njegovog govora. Nije mario sa savremene trendove, težio je ka umjetnosti i svim svojim djelima. Bavio se kazalištem, tokom agresije na BiH pomagao je u Vojnoj bolnici, učio je njemački jezik i šta sve ne...", prisjetio se Stojić. 

Dženaza akademiku Dževadu Karahasanu bit će obavljena danas u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu u 15 sati.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...