PRILIKOM REDOVNOG NADZORA: Federalna sanitarna inspekcija zabranila uvoz u Bosnu i Hercegovinu...

(...) riže sushi.

  • Ekonomija

  • 05. Jun. 2023  05. Jun. 2023

  • 0

Federalna sanitarna inspekcija na graničnom prijelazu/mjestu carinjenja (GP/MC) Rajlovac je 30. maja zabranila uvoz pošiljke riže sushi porijeklom iz Vijetnama.

Kako je saopćeno iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, prilikom redovnog inspekcijskog nadzora u prekograničnom prometu roba, izuzeti su uzorci proizvoda čijim je laboratorijskim ispitivanjem (analizom) utvrđena nedozvoljena količina pesticida "triciklazol", što je u suprotnosti s Pravilnikom o maksimalnom nivou ostatka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla ("Službeni glasnik BiH", broj: 48/21).

Shodno tome, a u skladu sa Zakonom o hrani ("Službeni glasnik BiH", broj: 50/04) i Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće upotrebe ("Službeni list BiH", broj: 2/92 i 13/94) uvoz kontrolisane pošiljke ukupne količine od 20 kg je zabranjen, te je naloženo njeno vraćanje pošiljaocu, odnosno uništavanje na propisan način u slučaju da povrat nije moguć.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...