HAOS U AGRESORSKIM REDOVIMA: Objavljene snimke nakon zauzimanja grada u Rusiji, Prigožin najavljuje gubitak Bahmuta...

Jedan borac drži plavu zastavu RDK-a, a drugi govori da je ta grupa jedina preostala snaga u gradu.

  • Evropa

  • 06. Jun. 2023  06. Jun. 2023

  • 0

Grupa proukrajinskih pobunjenika poznata kao Ruski dobrovoljački korups (RDK) objavila je video snimke u kojima tvrdi da kontrolira Novu Tavolžanku u ruskoj regiji Belgorod.

Granično područje je tokom posljednjih nekoliko sedmica izloženo brojnim napadima: Rusija okrivljuje Ukrajinu, a Kijev poriče da stoji iza tih napada. Dvije proukrajinske militantne grupe, od kojih je jedna RDK, preuzimaju odgovornost.

U video snimci koju je objavila RDK prikazana su najmanje četiri borca na rezidencijalnoj cesti u blizini južnih predgrađa Nove Tavolžanke u blizini granice s ukrajinskim Harkivom.

Jedan borac drži plavu zastavu RDK-a, a drugi govori da je ta grupa jedina preostala snaga u gradu.

- Budući da guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov ne može kontrolirati svoj teritorij, razgovarat ćemo s čelnicima koji su u Moskvi, kažu na snimci koju možete pogledati OVDJE.

Na drugoj se snimci vidi vojnik koji hoda napuštenom ulicom.

Gotovo u isto vrijeme stiže i nova poruka Kremlju, vođe zloglasne grupe Wagner.

-Ako Ministarstvo odbrane Rusije bude imalo isti stav kao sada, onda će za mjesec i pol Bahmut već biti pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine, izjavio je šef zloglasne grupe Wagner Jevgenij Prigožin u video obraćanju na svom Telegram kanalu.

Inače, Prigožin je odbacio tvrdnje ruskog Ministarstva odbrane po kojima su ruske trupe osujetile još jednu veliku ofanzivu Ukrajine u Donjecku uništivši im pritom vojnu opremu i nanijevši im ogromne gubitke u ljudstvu, rekavši da je to "apsurdna naučna fantastika".

"Za ubijanje tolikog broja ljudi treba dnevno osvojiti 150 kilometara (93 milje)", istaknuo je Prigožin.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...