KOLUMNA ĐURE KOZARA: "Murphy nije Dodika nigdje poslao na opuštanje, nego je diplomatskim manirom objasnio..."

Poslije prijetnji miru, potenciranja secesije i priklanjanja RS-a politici Ruske Federacije očito je trebalo demonstrirati vojnu moć naših saveznika i bez obzira na to kako je to ko shvatio - efekat je postignut

  • Društvo

  • 07. Jun. 2023  07. Jun. 2023

  • 0

Piše: Đuro KOZAR (Oslobođenje)

Tridesetog svibnja dva bombardera B-1B Lancer izvršila su niski prelet iznad Sarajeva i još nekih mjesta i time manifestirala čvrsto partnerstvo Sjedinjenih Američkih Država i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, što u vrijeme rata u Ukrajini i preslagivanja sigurnosne arhitekture u Evropi i svijetu jeste naš veliki benefit. Bosanskohercegovački patrioti ovu zračnu podršku, uz vojnike iz članica NATO-a u okviru EUFOR-a koji su na tlu, vide kao još jedan element koji BiH jamči suverenost, integritet i neovisnost. S druge strane, ovo je bila i obuka u kojoj su naši kontrolori i navigatori bliske zračne podrške, zajedno sa pripadnicima specijalnih jedinica vojske iz SAD-a, izravno vršili navođenje i upravljanje strateških bombardera. Kad se sve to ima u vidu, onda su nebitna neka (očekivana) negativna reagiranja iz Republike Srpske čiji zvaničnici pitaju: zar je bilo nužno da se hukom borbenog aviona označi politika moći SAD-a nad bh. nebom? Poslije svih prijetnji miru, potenciranja secesije i priklanjanja Republike Srpske politici Ruske Federacije - očito je trebalo i na ovaj način demonstrirati vojnu moć naših saveznika i bez obzira na to kako je to tko shvatio -efekat je postignut.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik se po povratku iz Moskve hvalio kako je u svojoj antidejtonskoj politici dobio podršku ruskog predsjednika Vladimira Putina, a onda su ga američki bombarderi vratili u realnost i, premda on to ne bi priznao, vjerojatno i zabrinuli. Osuo je kritiku na račun američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja, navodeći “da se Murphy sve teže nosi s činjenicom da predstavlja SAD”, što je njegova fantazija. I nastavio: “Možda bi bilo bolje da se neko vrijeme odmori na nekoj udaljenoj destinaciji. Nećemo mu se obraćati, samo ću mu poručiti: mijenjajte oružje za zastrašivanje, ovoga se ne bojimo, a i poznato nam je.” Ambasador Murphy nije Dodika nigdje poslao na opuštanje, nego je diplomatskim manirom objasnio da poenta preleta američkih bombardera nije zastrašivanje, da vojska SAD-a ima dugotrajno partnerstvo sa Oružanim snagama BiH već 20 godina i da su ponosni na to, te da Dodik, ako ima bilo kakvih problema s tim, može da im se obrati. Dodao je da je Amerika u BiH tu da ostane kao prijatelj i saveznik.

Amerikanci svoju podršku našoj vojsci daju još od 2006. kad su tek osnovanim Oružanim snagama BiH donirali 45.000 automatskih pušaka M-16 s municijom kalibra 5,56 i tim dugim cijevima i sada se koriste pripadnici tri pješadijske brigade i brigada za podršku u okviru Operativne komande OSBiH. Nedavna pomoć SAD-a uključivala je nabavku četiri helikoptera Huey II, 86 višenamjenskih vozila (točkaša) Humvee i opremanje Bataljonske grupe lake pješadije od 850 vojnika, u ukupnom iznosu od oko 60 miliona dolara. Pomoć u višemilionskom iznosu će biti usmjerena ka dodatnom poboljšanju borbene gotovosti ove pješadijske formacije, zračnih sposobnosti, te kibernetičkoj sigurnosti OS-a i Ministarstva obrane. Pored toga, SAD troše više od milion dolara godišnje na profesionalno vojno usavršavanje pripadnika OSBiH u američkim vojnim koledžima. S obzirom na nedostatna proračunska državna sredstva, Oružane snage BiH se moderniziraju isključivo zahvaljujući Amerikancima. U planu je da naša vojska od SAD-a dobije i protivoklopne sisteme Javelin, kao i balističke rakete kratkog i srednjeg dometa.

Zašto su baš dva bombardera B-1B Lancer u niskom letu prošla iznad Sarajeva? Zato što je kao nadzvučni višenamjenski strateški borbeni avion s promjenjivom geometrijom krila neprikosnoven u svojoj kategoriji. Stvoren je za vrijeme hladnog rata i sa najvećom brzinom od 1.330 k/h i najvećom visinom od 18.000 m još je u službi američkog ratnog zrakoplovstva. Proizveden je prvenstveno kao nositelj nuklearnog oružja, a njegov dizajn koristi tehnologiju za smanjenje vidljivosti radara, pa mu je let prikriven. U međuvremenu je modificiran, tako da može nositi najveći konvencionalni teret projektila, a sposoban je da u kratkom roku koristi velike količine preciznog naoružanja protiv svakog neprijatelja, bilo gdje u svijetu, bilo kada. Bio je u gotovo svim sukobima proteklih desetljeća u kojima je sudjelovalo američko ratno zrakoplovstvo. Tokom cijelog razdoblja deset aviona izgubljeno je zbog tehničkih kvarova, ali nijedan od bombardera nije oboren od neprijatelja.

Bombarderi B-1B stacionirani su u bazi RAF Fairford u Ujedinjenom Kraljevstvu u sklopu najnovijeg ciklusa operacije Udarna grupa bombardera (Bomber Task Force). Ovom misijom zrakoplovci kontinuirano provode hitne operacije širom svijeta s ciljem održavanja globalne stabilnosti i sigurnosti, istovremeno omogućavajući jedinicama da se upoznaju sa operacijama u raznim regijama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...