DOBRO PAZITE ŠTA OSTAVLJATE U VOZILU: Pogledajte kakvu štetu je izazvala obična plastična boca…

Plastične boce s vodom ne bi trebalo držati izložene suncu u vašim automobilima.

  • Auto

  • 15. Jun. 2023  

  • 0

Američki vatrogasci iz Midwest Cityja (Oklahoma) su upozorili na problem koji se može pojaviti u toplijim mjesecima. U videu su pokazali kako se list papira može zapaliti kroz refleksiju svjetla koje prolazi kroz prozirnu napunjenu plastičnu bozu s vodom te upozorili da se isto može dogoditi i s drugim zapaljivim materijalima. Naravno, ovo je rijetka situacija, ali plastične boce s vodom ne bi trebalo držati izložene suncu u vašim automobilima.

S bocama vode i sokova treba biti oprezan i pravilno ih osigurati, odnosno smjestiti u vozila na mjesta gdje ne mogu napraviti veliku štetu pri naglom kočenju. Ako automobil vozi brzinom od 60 km/h i naglo zakoči, boca od jedne litre imala bi snagu jednaku 60 kilograma. Potom, ako boca s vodom padne i dođe do područja pedala, može blokirati jednu od njih, opasno ometajući vožnju. Treba uzeti u obzir da puna boca vode koja prelazi 50 stepeni može biti i zdravstveni rizik. Ako mikroorganizmi dospiju u vodu, mogu se brzo razmnožavati.

Kabina automobila jako se zagrijava i može biti do 88 posto toplija od vanjske temperature.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...