"SB" NA PRESSU ELMEDINA KONAKOVIĆA: "RS i Milorad Dodik nikada nisu lošije stajali, a BIH nikada bolje" (FOTO)

Ministar vanjskih poslova BIH Elmedin Konaković održao je danas press konferenciju na kojoj je javnost izvijestio o brojnim susretima u proteklom periodu.

  • Politika

  • 19. Jun. 2023  19. Jun. 2023

  • 11

Konaković se referirao na susrete sa ministrom vanjskih poslova Makedonije, zvaničnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata odakle je najavio investicije, potom posjetu ministrice iz Belgije koja otvara ambasadu BIH te odlazak u Brisel iz kojeg je najavljena promjena pristupa prema BiH, što je po njegovim riječima potvrda uspješnog lobiranja.

"EU prilazi u malo dinamičnije odnose sa zemljama Zapadnog Balkana. I to smatramo uspjehom diplomatije", rekao je Konaković.

Istaknuo je i da je u svim posjetama ostvarena komunikacije sa dijasporom, kako je naveo “mimo izborne godine” te susrete sa mladim ljudima unutar ministarstva. Podsjetio je na odlazak na GLOBESEC u dijaspori.

"Tamo se čuo naš glas, naš stav, mišljenje i naši prijedlozi. Ambasadorica Mlinarević radi sjajan posao tamo, pokriva Bratislavu i Prag, počasni konzul Munir Pašagić također je tamo odradio sjajan posao.

Imali smo sreće protokolarne pa smo na zvaničnom ručku sjedili sa američkim državnim sekretarom Blinkenom. On do detalja poznaje političku scenu u BIH.

Čuli smo ohrabrujuće poruke za BIH. Vrlo brzo ćemo se uputiti u SAD, a u septembru smo i na sjednici Generalne skupštine UN-a, najavio je Konaković i dodao da se tamo sastao i sa ministrom vanjskih poslova Saudijske Arabije:

- Naredne sedmice predlažem ukidanje viza za turiste iz Saudijske Arabije, makar parcijalno, na tri mjeseca. Tu su ekonomski potencijali ogromni", rekao je Konaković.

Konaković je izvjestio i o posjetama Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

"Vrlo važna poruka BIH je i susret sa Cleverlyijem. Dolazimo iz Berlina. Pozitivno smo iznenađeni brzinom termina kojeg smo dobili kod ministrice Bearbock. Danas putujemo na zajedničku sjednicu Vlade RH i Vijeća ministara BIH u Zagreb, a potom u Ljubljanu na susret sa ministricom Tanjom Fajon", rekao je Konaković.

Odgovarajući na pitanja novinara Konaković je rekao da će se sutra u Zagrebu najviše razgovarati o konkretnim infrastrukturnim projektima.

"15 projektnih stvari je o kojima ćemo govoriti. Od kontrole granica, preko izgradnje mostova. Ozbiljni projekti. Teme koje se tiču sukcesije. Saradnja na polju diplomatskog usavršavanja. Trgovska gora će biti na dnevnom redu. Nema teme rješavanja imovine, ali od nje ne odustajemo", rekao je Konaković.

Odgovorio je i na pitanje da je Bakir Izetbegović prozvao "Trojku" da ide pod noge Dodiku.

"Nisam dugo komentarisao njegove istupe. On stvarno izgleda kao jadni, umorni, potrošeni vozač koji je potrošio prilike za Bosnu i Hercegovini. Kada je donesena presuda Stanišiću i Simatoviću, on je trebao barem nekoliko mjeseci šutjeti", rekao je Konaković i rekao da je razlika što ova garnitura nema problem sa implementacijom projekata u RS.

On je rekao da Izborni zakon nije tačka dnevnog reda zajedničke sjednice.

"To nikada nije bila ideja. Izborni zakon se ne može mijenjati nigdje nego u BIH i samo dogovorom u BIH. Nigjde drugo. Indirektan izbor je rješenje. Mi se s HDZ-om slažemo, a onda kažu ne slaže se Dodik. Pa šta. Ne čudim se interesu Plenkovića, i nas interesuje položaj Bošnjaka u Hrvatskoj. Imamo pravo da se interesujemo, nemamo pravo da dajemo rješenje", rekao je Konaković.

On je rekao da je važno da se izabere sudija Ustavnog suda BIH.

"Vukoja da je aktivan, ne bi mogao biti biran. Za njega su kao takvog glasali i SDA i DF. Mislim da treba biti jedan kandidat", rekao je Konaković.

Dodao je da ono što rade vlasti u RS katastrofalno.

"Zakon o VSTV-u, slažem se nije dobar, ali prvi put smo u prilici da razgovaramo o kvalitetu. Nisu mogli donijeti zakon na dnevni red. Razgradnja institucija će najviše štete nanijeti bh. entitetu RS. Ja lobiram za BIH. Pitam tamo gdje putujem, zašto kažnjavate sve nas zbog Dodika. Dodik je na raskrsnici, on nema sagovornika u svojim svakodnevnim radikalnim obračunima. Svi smo mi znali kakav je Dodik. RS i Dodik nikada nisu lošije stajali na međunarodnoj sceni, a BIH nikada bolje", rekao je Konaković.

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...