ŠOKANTAN ISTUP NENADA STEVANDIĆA: "Tada sam im poredio BiH i Kipar. I danas tamo postoje tri vojske i svi imaju metak u cijevi...."

Stevandić je mišljenja da Evropa nije iskrena prema nama u BiH.

  • Politika

  • 23. Jun. 2023  

  • 3

"Ustavni sud BiH, OHR i visoki predstavnik nisu glavni tumači Ustava. Visoki predstavnik koji nema imenovanje u Savjetu bezbjednosti - nije visoki predstavnik. On nema legalitet niti ima formalnu legitimaciju. Razumijem da postoje ljudi koji njega prihvataju i to je njihov problem. Neka im on sutra uređuje i odnose u kući i mijenja zakone. Republika Srpska to neće prihvatiti, a svoje neprihvatanje zasniva na odlukama Savjeta bezbjednosti. Znači na pravnom aktu koji je iznad bilo čije volje", kazao je na početku gostovanja u Dnevniku D FTV-a Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Što se tiče Ustavnog suda, navodi da je potpuno jasno da nedolaskom drugog sudije na sjednice i njegovim najavljenim penzionisanjem, on neće imati nikakav legitimitet da bude Ustavni sud BiH jer se, kako kaže, BiH sastoji iz entiteta i konstitutivnih naroda.

"Ustavni sud koji u sebi nema ni predstavnike konstitutivnih naroda ni entiteta gubi svoj legitimitet. Pokušali su da nađu alibi da mi vršimo pritisak na Zlatka Kneževića - što je netačno, jer smo ga mi uvijek visoko ocijenili i poštovali, ali ga nisu poštovali oni zbog kojih je morao stalno da izdvaja svoje odluke, dokazujući da Ustavni sud ne radi po zakonu. Sada su odlučili da im više nije potreban ni Zlatko Knežević. To je njihova sramota i dokaz da oni sami krše ustavne principe", kategoričan je Stevandić.

Tvrdi da Zlatko Knežević nije bio na sjednici na kojoj je promijenjen pravilnik. "Pravilnik nisu mogli mijenjati bez Kneževića, ali su to ipak učinili", naveo je.

Na pitanje šta Republika Srpska hoće od Ustavnog suda i zašto misli da entitet ima pravo postavljati ultimatume Ustavnom sudu odgovara: "Ne radi se o ultimatumima. Ako pogledate zaključke NSRS-a, mi smatramo da time branimo ustavni poredak i RS i BiH, jer je i ustavni poredak BiH doveden u pitanje djelovanjem Ustavnog suda. Nije samo povrijeđena Republika Srpska“, kazao je pa dodao:

"Kriza koja se stvara u BiH odlukama koje nisu ustavne, a donosi ih organ koji treba da štiti ustav - ne može biti bez posljedica. Kada je bila sjednica vlada RS i FBiH, što je dobilo veliku podršku svih građana, bez obzira na naciju i entitete, jer se očekuje veliki relaks, zajedničke investicije, privredni razvoj i zajednički dogovor za sve političke probleme. Dva dana nakon toga sam rekao, ukoliko ovo ne pokvare OHR ili Ustavni sud svojim redovnim napadima na RS, moglo bi ovo biti dobro vrijeme za BiH. Međutim, oni ne dozvoljavaju da se narodi dogovore i da nađemo unutrašnji konsenzus. Oni pokušavaju da vladaju BiH spolja tako što nas stalno drže u sukobima. Jednima se nameću kao tobož neki zaštitnici njihovih interesa, što je velika laž. Oni nikakve interese Bošnjaka i Hrvata ne štite, kao što su radili protiv interesa Republike Srpske, tako su i Izborni zakon mijenjali na štetu Bošnjaka u noći izbora. To je sultanski odnos“.

Kazao je da se Ustavni sud BiH počeo oglašavati o državnoj imovini onda kad su to od njega počele da traže ambasade.

"Dakle, neko van BiH. I to je direktna posljedica dogovorenih investicija RS i Srbije koje povećavaju energetski kapacitet čitave BiH.  Oni su tu investiciju koja otvara radna mjesta, govori o saradnji entiteta, institucija, firmi problematizirali tako što su igrali na niske strasti po tipu kako mi nešto otimamo imovine BiH. To je već Dejtonom riješeno - BiH se sastoji iz entiteta i njena imovina se sastoji iz imovine entiteta i niko je nikome ne može oteti. Ali se može od nje napraviti problem - da ne gradimo fabrike, ne zapošljavamo ljude, nego da se svađamo i iseljavamo. I to upravo rade OHR i Ustavni sud".

"Da nema međunarodnog utjecaja na BiH mi bismo se dogovorili i bilo bi mnogo bolje. Ušli bismo u veliki period stabilnosti investicija i međusobnog razumijevanja jer živimo jedni pored drugih, zavisimo jedni od drugih i među narodima BiH ima mnogo više poštovanja nego što se to vidi nakon što stranci posiju mržnju i ponovo nas dovedu na rub sukoba", smatra Stevandić.

Ocijenio je da RS šalje dobar primjer. "Mi ćemo se sa predstavnicima Bošnjaka i Hrvata sve dogovoriti i to je jedini pravi put".

Podvukao je da je RS je napravila najviše kompromisa pod pritiskom stranaca.

"RS je pristala da nema svoju carinu, Upravu za indirektno oporezivanje, vojsku. Pa dokle više, ljudi, je li hoćete da pristanemo da nemamo Republiku Srpsku. Stranci su igrali na najniže strasti, pokušavajući da Bošnjacima stvore utisak da će oni vladati Srbima i Hrvatima, i to je bilo najpogubnije za Bošnjake jer ih je odvojilo od našeg unutrašnjeg razgovora. I drugi moraju da podnose kompromise, a ne samo RS".

Kaže i kako Republika Srpska nema pretenzija da otima bilo šta od Federacije BiH niti da blokira projekte u FBiH.

"Imamo namjeru da sarađujemo u duhu Dejtonskog sporazuma, konsenzusa naroda i entiteta, i to je jedini put gdje ćemo se mi dogovoriti o političkoj stabilnosti. To je način da nakon sjednice entitetskih vlada nastavimo tu vrstu reseta odnosa".

Stevandić je mišljenja da Evropa nije iskrena prema nama u BiH.

"Prošle godine u šestom mjesecu kada smo bili kod Borrella i Michela, mi predstavnici parlamentarnih stranaka, taj dan su kandidatski status dobile Moldavija i Ukrajina. Mi smo ostavljeni u čekaonici. Ja sam rekao da je to velika sramota. Tada sam im poredio BiH i Kipar. I danas tamo postoje tri vojske i svi imaju metak u cijevi. I Kipar je u Evropskoj uniji. U BiH na međuentitetskoj liniji nema nikakvih problema. Nikad se niko nije sukobio. A BiH se uslovljava, a to uslovljavanje generiše nove krize. Moramo biti dovoljno hrabri da to kažemo i kolegama u EU".

Upitan dokle je RS spremna ići u borbi sa OHR-om i jesu li spremni snositi eventualne posljedice kaže:

"Mi već snosimo posljedice. Ja odvajam kancelariju OHR koja ima koja ima svoju dejtonsku poziciju, ali činjenica je da visoki predstavnik ne postoji jer nije imenovan u Savjetu bezbjednosti. Mi se protiv toga borimo i izborili smo se. Visoki predstavnik nije smjenjivao ljude u FBiH na taj način što im je oduzimao dokumente, njihovoj djeci uskraćivao hljeb. Meni je žao što su se mnogi u FBiH tome radovali, sada kada njima krši njihove zakone, možda razumiju koliko je pogubno imati sultana u 21. vijeku, mi smo se, ipak, njega riješili".

Na kraju je poručio da je RS finansijski stabilna, a da će iduća godina vjerovatno biti jedna od najboljih.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...