VOLODIMIR ZELENSKI IZNIO OČEKIVANJA: "Ukrajina treba dobiti 'politički poziv' u NATO, puno je razloga za to"

Zelenski se već neko vrijeme gorljivo zalaže za članstvo Ukrajine u NATO-u, no istaknuo je kako razumije da je pridruženje nemoguće sve dok u Ukrajini još uvijek bjesni rat.

  • Evropa

  • 27. Jun. 2023  

  • 0

Predsjednik Volodimir Zelenski danas je rekao kako želi da Ukrajina dobije politički poziv za pridruženje NATO-u kada se sljedeći mjesec sastanak na vrhu vojnoga saveza bude održavao u Litvi.

"Puno je razloga za to da se Ukrajini uputi politički poziv za pridruženje savezu", napisao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. Ukrajinski je predsjednik zatražio i sigurnosne garancije od NATO-a ako njegova zemlja u bliskoj budućnosti ne ostvari članstvo u savezu.

Rekao je da je prisutno "puno razumijevanja za sigurnosne garancije za Ukrajinu do trenutka pristupanja" savezu, no nije objavio dodatne pojedinosti. Ministar odbrane Oleksij Reznikov prošle je sedmice kazao kako očekuje da Kijev dobije jasan signal i "formulu" za pozivom u članstvo NATO-a na samitu, koji se održava u Vilniusu od 11. do 12. jula.

Zelenski razumije da Ukrajina ne može u NATO dok traje rat

Zelenski se već neko vrijeme gorljivo zalaže za članstvo Ukrajine u NATO-u, no istaknuo je kako razumije da je pridruženje nemoguće sve dok u Ukrajini još uvijek bjesni rat.

Ukrajinski predsjednik je kazao i da je telefonom razgovarao o kandidaturi Švedske za pristupanje NATO-u sa švedskim ministrom vanjskih poslova Tobiasom Billstromom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...