"IMAGINARNI BALKAN": Približava se održavanje Međunarodnog festivala književnosti Bookstan

Na osmom Bookstanu, izbor autora i autorica koji/e ponovno dolaze iz cijelog svijeta odredila je centralna festivalska tema, a to je ovoga puta "Imaginarni Balkan".

  • Kultura

  • 28. Jun. 2023  28. Jun. 2023

  • 0

Direkcija Međunarodnog festivala književnosti Bookstan u petak, 30. juna, održat će konferenciju za medije na kojoj će biti predstavljen program osmog izdanja festivala Bookstan koji će se ove godine održati od 5. do 8. jula.

Festival Bookstan 2016. godine osnovao je Buybook, vodeća izdavačka kuća u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa međunarodno priznatim piscem Aleksandrom Hemonom koji je bio kustos i domaćin prvog festivalskog izdanja te autor No East. No West. koncepta.

Na osmom Bookstanu, izbor autora i autorica koji ponovno dolaze iz cijelog svijeta odredila je centralna festivalska tema, a to je ovoga puta "Imaginarni Balkan".

Izdavačka kuća Buybook Sarajevo će, uoči ovogodišnjeg festivala Bookstan, objaviti prvo bh. izdanje kultne studije Imaginarni Balkan bugarske historičarke Marije Todorove. S posebnim zadovoljstvom najavljuju da će na svečanom otvaranju festivala u srijedu, 5. jula, s početkom u 18 sati, ugostiti počasnu gošću, članicu Američke akademije nauka i umjetnosti i dobitnicu Nagrade za izuzetan doprinos slavističkim, istočnoevropskim i evroazijskim studijama – Mariju Todorovu.

Pored Marije Todorove, ove godine poželjet će dobrodošlicu i irskom autoru Colmu Tóibínu, proglašenom laureatom za irsku fikciju za 2022-2024. godinu od strane Umjetničkog vijeća Irske, višestrukom dobitniku književnih nagrada, koji je tri puta izabran za uži izbor Međunarodne nagrade Booker.

U okviru svečanog zatvaranja festivala bit će predstavljeno Buybookovo izdanje Tóibínovog romana o životu Thomasa Manna – Čarobnjak. Na osmom Bookstanu također će učestvovati: američki pisac i dobitnik Pulitzerove nagrade Benjamin Moser; predsjednik Međunarodnog PEN-a i dobitnik književnih nagrada EBRD-a i biblioteke Vaclav Havel Burhan Sönmez; višestruko nagrađivana američka spisateljica čiji je roman Kuća u ulici Mango prodat u više od sedam miliona primjeraka i preveden na preko 25 jezika Sandra Cisneros; te jedan od najvažnijih pisaca krimi-fantastike u Turskoj, čija su djela prevedena na 35 jezika Ahmet Ümit.

"Okupljajući autor(ic)e iz gotovo 15 država diljem svijeta, Bookstan se u 2023. godini okreće mitologiji Balkana, odnosno Balkanu i kao književnom motivu i ujedno kao kulturnom kontekstu djela savremenih regionalnih i međunarodnih književnika/ca. Kroz 40 promocija knjiga, autori, prevoditelji, historičari i stručnjaci iz oblasti humanističkih nauka će u četiri dana našeg programa razmatrati teme kao što su savremeni izazovi balkanskog identiteta i (samo)nametnuti kompleks inferiornosti na Balkanu, te će festival ove godine poseban naglasak staviti na status balkanskih autora u dijaspori, te na svjetskoj književnoj sceni. Bremenit učincima balkanskog (književnog) nasljeđa, osmi Bookstan postavlja pitanje: da li je (i za koga) Balkan bezazlen ili pak opasan imaginarij? Možemo li bogatom kakofonijom književnih glasova, okupljenih još jednom ni na Istoku ni na Zapadu, o Balkanu ispisati narativ doma?", navodi izvršna direktorica festivala Lamija Milišić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...