OČAJ U REPUBLICI SRPSKOJ: Sud BiH odgodio isplatu 30 miliona maraka, ali ni to nije sve...

RS je još prije pet godina zaplijenila sa računa UIO skoro 4,7 miliona maraka, pa je Sud u više navrata odgodio izvršenje rješenja, a prema njegovoj najnovijoj odluci rok za naplatu je bio 11. juni ove godine.

  • Ekonomija

  • 03. Jul. 2023  

  • 0

Sud BiH ponovo je odgodio izvršenje pravosnažne presude po kojoj Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH treba Republici Srpskoj da isplati 30 miliona maraka sa kamatom, rekla je “Glasu Srpske” ministrica financija RS Zora Vidović.

Naglasila je da su dobili informaciju od Pravobranilaštva BiH da je Sud BiH ponovo odgodio izvršenje pravosnažne presude i to do 18. juna 2024. godine.

– Na tu najnoviju sudsku odluku, koju smo uspjeli dobiti preko Pravobranilaštva BiH, već smo se žalili. Vidjet ćemo šta će biti i da li će ovaj put biti ikakvog efekta od podnesene žalbe, poručila je Vidović.

Naglasila je da je svaki komentar na praksu prolongiranja sopstvenih presuda od strane Suda BiH suvišan.

– Ovakve stvari se zasigurno u svijetu nigdje ne dešavaju. Sud svoju izvršnu presudu odgađa po ko zna koji put. Mi zaista više i ne znamo kome bismo se žalili. Pisali smo već Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTS) BiH, ali i na adrese drugih institucija. Ovo je nepodnošljivo. Ne znam kako da naplatimo ono što je sam Sud presudio, rekla je Vidović.

Kazala je da je pomenuta suma novca, odnosno 30 miliona sa kamatom koje RS treba da dobije, već izgubila mnogo na vrijednosti.

– Taj novac je sada 30 posto manje vrijednosti nego što je bio lani ili godinu ranije. Novac će nastaviti da gubi na vrijednosti. Ovakvo pravosuđe i odgađanje izvršenja odluka ne može da služi nikom na čast, kazala je Vidović.

Na osnovu pravosnažne presude Suda BiH za izmirenje duga po osnovu raspodjele prihoda za 2009. i 2010. godinu, UIO je obavezana da isplati RS-u oko 30 miliona maraka sa kamatom. RS je još prije pet godina zaplijenila sa računa UIO skoro 4,7 miliona maraka, pa je Sud u više navrata odgodio izvršenje rješenja, a prema njegovoj najnovijoj odluci rok za naplatu je bio 11. juni ove godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...