POLITIZACIJA ŽIVOTINJSKIH BOLESTI: Svinjsku kugu Dodikova vlast koristi za obračun sa gradonačelnikom Bijeljine

"Možda Vam je riješenje da uhapsite "odgovornog" za afričku kugu svinja, Ljubišu Petrovića, tako će sve muke proći, barem muke bogataša, a sirotinja, pa sirotinja će tada zaćutati i nastaviti da bude sirotinja", navodi Petrović i naglašava da je "ono što je u mojoj moći i nadležnosti ja sam uradio zajedno sa svim članovima lokalnog kriznog centra, što je danas konstatovao i potvrdio glavni inspektor pri Republičkoj upravi civilne zaštite".

  • Politika

  • 07. Jul. 2023  

  • 1

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović objavio je da je danas održana još jedna sjednica lokalnog kriznog centra za borbu protiv epidemije afričke svinjske kuge, te da je bio i sastanak sa predstavnicima Republičkog kriznog centra.

"Da ću ja biti kriv za izbijanje i širenje afričke svinjske kuge je bilo jasno od starta, kriv sam za sve što se desi. Ali nikako  nisu krivi oni koji afričku svinjsku kugu nisu prepoznali na vrijeme, oni koji su dozvolili uvoz bolesnih životinja, oni koji ništa ne rade već se bave politikanstvom, oni koji nisu ništa uradili na pokretanju procesa i donošenju Odluke za interventni otkup svinja, koji prodaju maglu, koji otimaju Bijeljini dva miliona KM u trenutku kada se suočava sa privrednom katastrofom, oni koji su sve procese sturili na grbaču grada, koji nisu stručni i koji ovu zemlju i narod vode u propast", naveo je Petrović.

U objavi na fejcbuk profilu, gradonačelnik Bijeljine opisuje kakva je situacija:

- Broj eutanaziranih i neškodljivo uklonjenih svinja zaključno sa jučerašnjim danom je 1.689, broj domaćinstava na kojima je potvrđena afrička svinjska kuga je 49, posljednja MZ gdje je potvrđena afrička svinjska kuga je Velino Selo.

- Negiramo špekulacije da gradu nedostaju dezbarijere kao i municija za odstrel svinja

- Imamo problem sa novim lokacijama za jame gdje se ukopavaju eutanazirane i uginule svinje. Mještani u selima Gornji Dragaljevac i Srednja Čađavica, su se podigli i ne dozvoljavaju da se na parcelama koje su u vlasništvu grada kopaju jame, jer se kako navode plaše zagađenja vode iako se odlaganje i ukop svinja sprovodi poštujući sanitarne mjere, dezinfekciju i izolaciju. Lokacija pored Eko-Depa je isključena jer je van svake pameti da uginule životinje odlažemo blizu deponije koja je već sama po sebi veliki problem za grad jer je u njegovoj neposrednoj blizini. 

- Zatražena je intervencija od Republičkog kriznog centra i ustupanje zemljišta koje pripada Republici Srpskoj ili ćemo biti prinuđeni da jame kopamo i odlažemo uginule i eutanazirane svinje uz asistenciju policije, druge nema. 

- Predstavnici Policijske uprave Bijeljina, mehanizacija i ljudstvo iz AD "Komunalac" i AD "Vodovod i kanalizacija" su stalno na terenu.

- Grad Bijeljina svakodnevno trpi velike gubitke iz budžeta, od republičkog patronata i ministarstva ni traga ni glasa, ni uložene marke, tu su da se oglase samo da ubiraju koji politički poen.

"Možda Vam je riješenje da uhapsite "odgovornog" za afričku kugu svinja, Ljubišu Petrovića, tako će sve muke proći, barem muke bogataša, a sirotinja, pa sirotinja će tada zaćutati i nastaviti da bude sirotinja", navodi Petrović i naglašava da je "ono što je u mojoj moći i nadležnosti ja sam uradio zajedno sa svim članovima lokalnog kriznog centra, što je danas konstatovao i potvrdio glavni  inspektor pri Republičkoj upravi civilne zaštite".

On je na kraju najavio i "veliki" pres iz Gradske uprave Bijeljina i preporučio čitanje pjesme Alekse Šantića "O klasje moje"...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...