HASAN NUHANOVIĆ PONOVO OTVORIO MEZAR BRATA MUHAMEDA: "Druga dženaza treba biti i javno obznanjena"

Ovo se ne bi moralo dogadjati da zločinci nisu iz primarnih grobnica tijela žrtava premiještali u sekundarne i tercijarne.

  • Društvo

  • 12. Jul. 2023  

  • 0

Pisac i publicista Hasan Nuhanović, koji je preživio genocid u Srebrenici, opisao je svoje iskustvo od danas, kada u Srebrenici počinju aktivnosti na reekshumaciji i reasocijaciji žrtava srebreničkog genocida.

"Jutros 12.7.2023. u 10:10 sam stigao u Potočare. Rečeno mi je da reekshumacija i reasocijacija neće početi prije 10.00 i da će trajati nekoliko sati. Od 12.07. do 19.07. ova forenzička procedura biće provedena za 76 žrtava.

Iskopa se mezar. Ranije ukopani skeletni ostaci se postave na sto i dodaju im se oni naknadno identifikovani.

Ovo se ne bi moralo dogadjati da zločinci nisu iz primarnih grobnica tijela žrtava premiještali u sekundarne i tercijarne.

Nisam htio ništa od toga da gledam. Čekao sam na drugoj strani Memorijalnog centra do 13.45 kada mi je moj drug Sadik Selimović, uposlenik Instituta za nestale osobe BiH, javio da je mezar ponovo “zagrnut” i da mogu doći da proučim Fatihu kako sam to od njega i tražio.

Sadik je i sam prošao kroz ovu 'proceduru' prije nekoliko godina kada je mezar njegovog brata morao biti otkopan kako bi se lobanja druge žrtve ukopana u tom mezaru zamijenila lobanjom njegovog brata koja je naknadno identifikovana.

Više stotina mezara je u Potočarima moralo biti otkopano ovih godina zbog istog razloga. Kad su ljudi koji ovaj posao obavljaju krajnje profesionalno okončali postupak i otisli na mezaru sam bio sam. Gledao sam u svježe raskopanu zemlju i proučio Fatihu. Dženaza mom bratu Muhamedu Braci Nuhanoviću je obavljena 2010. godine.

Sada je tu spušten i jos jedan dio njegove lobanje.

U selo u kojem je rođen moj otac kod Žepe sam stigao brzo, preko Vlasenice i Han Pijeska. Tu smo brat i ja proveli puno sretnih dana na raspustu 80-tih.

Bio sam na mezaru sam i neka sam jer ovo danas se tiče samo moga brata i mene. A nasa majka i otac leže pored njega. Ovo sam napisao zato što druga dženaza moga brata treba biti i javno obznanjena", napisao je Nuhanović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...