KOD NAS JE JOŠ I DOBRO: U Kini zabilježena rekordna temperatura od 52,2 stepena

Kina se trenutno suočava s toplinskim valom, a Xinjiang je polupustinjsko područje koje graniči s više država srednje Azije i uobičajeno je natoplija regija u Kini.

  • Šareni svijet

  • 17. Jul. 2023  

  • 0

U kineskoj pokrajini Xinjiang, na zapadu zemlje, u nedjelju je zabilježena rekordna temperatura za sredinu jula od 52,2 stepena Celzijusa, objavio je meteorološki zavod, prenosi Hina.

Kina se trenutno suočava s toplinskim valom, a Xinjiang je polupustinjsko područje koje graniči s više država srednje Azije i uobičajeno je natoplija regija u Kini.

“U nedjelju u 19 sati (12 po srednoeuropskom vremenu) meteorološka postaja u selu Sanbao, kod mjesta oaze Turpan, izmjerila je 52,2 stepeni Celzijusa” objavio je u ponedjeljak nacionalni meteorološki zavod.

Prethodna rekordna temperatura koju je izmjerila ta stanica u julu 2017. iznosila je 50,6 stepena Celzijusa.

Turpan se nalazi na samom pragu pustinje Taklamakan. Temperatura izmjerena u nedjelju na tlu je iznosila 80 stepeni Celzijusa.

Toplinski valovi tijekom ljeta nisu u Kini neuobičajeni, no zemlja se posljednjih mjeseci suočava s ekstremnim meteorološkim uvjetima.

U januaru je u Kini zabilježena i rekordno niska temperatura od -53 stepeni Celzijusa, u Moheu na granici s Rusijom.

Prošle godine je mjesec august u Kini bio najtopliji od početka objavljivanja podataka 1961. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...