NOVA DRAMA U REPUBLICI SRPSKOJ: Kako će RiTe Ugljevik naći 131 milion maraka za presudu, i šta nakon toga…

Zbog navedene presude i sindikalci su zatražili hitan sastanak sa upravom preduzeća.

  • Društvo

  • 19. Jul. 2023  19. Jul. 2023

  • 0

Nakon što je u medijima odjeknula vijest da će Rudnik i termoelektrana „Ugljevik“ morati platiti 131 milion konvertibilnih maraka odštete Elektrogospodarstvu Slovenije po osnovu prijeratnih ulaganja u termoelektranu, otvoreno je pitanje kako će Rudnik i termoelektrana Ugljevik naći taj novac i hoće li to utjecati na funkcionisanje ugljevičkog giganta?

Rudnik i termoelektrana "Ugljevik" isplatiće “Elektrogospodarstvu” Slovenije odštetu od 67 miliona eura i o tom pitanju već su preduzete aktivnosti, rekao je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić komentarišući pravosnažnu presudu koju je po tužbi Slovenaca za neisporučenu struju donijelo Arbitražno vijeće u Beogradu.

"Pristupamo analizi izvršenja, već smo sada neke aktivnosti preduzeli, narednih dana očekujemo da ćemo nastaviti te aktivnosti. Mi možemo izvršiti tu odluku, termoelektrana će to izvršiti iako će to biti teret za nju, ali treba znati da je to nastalo u period SFRJ”, kazao je ministar Petar Đokić

Iz ugljevičkog giganta ističu da je objema stranama u cilju pronalazak rješenja i demantuju navode o obavezi davanja trećine proizvedene električne energije.

"Nije to tako katastrofično kako se piše, nije to nikakav kraj Ugljevika, i ovo hoću da želim prije svega da kažem zbog 2000 ljudi koji su zaposleni u RiTe ne daje se jedna trećine energije nego se prodaje slovencima. Mi smo samo u obavezi, takva je arbitražna presuda, da dajemo trećinu energije”, tvrdi izvršni direktor RiTe Ugljevik Milutin Tasovac.

Zbog navedene presude i sindikalci su zatražili hitan sastanak sa upravom preduzeća.

“Sindikalna organizacija RiTE Ugljevik traži od Uprave Preduzeća da sa velikim oprezom pristupi rješavanju ovog pitanja, da se obezbijedi servisiranje novonastalih obaveza na način da radnička prava, opstanak i dalji razvoj našeg Preduzeća ne budu dovedeni u pitanje. Samo kontinuirana investiciona ulaganja u Rudnik i Termoelektranu Ugljevik mogu dovesti do stabilne proizvodnje”

Analitičari ističu da na ovaj način domaća elektroprivreda postaje zavisna od međunarodnog tržišta električne energije.

"130 miliona maraka nije mala stvar za državu, posebno za našu, moramo isključivati struju određenom kupcu tako da možemo doći u situaciju da ćemo morati uvoziti struju i od zemlje koja je bila jedini izvoznik na Balkanu postati uvoznici“, kazao je urednik portala Capital Siniša Vukelić.

Slovenci su pokrenuli dva spora protiv RiTE „Ugljevik“ i BiH tražeći ogromnu odštetu po osnovu prijeratnih ulaganja u termoelektranu. Osim pred sudom u Beogradu, EGS je po istom osnovu pokrenuo spor protiv RiTE „Ugljevik“ i pred arbitražom u okviru Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova u Washnigtonu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...