KONAKOVIĆ TRAŽI KOMPROMIS, A NEŠIĆ GA ISMIJAVA: "Pošto je Konaković DIF-ovac moraću ga malo podučiti pravu kako se ne bi brukao..."

On je izrazio žaljenje što je Konaković od modernog i umjerenog političara ponovo pokazuje lice dobrog đaka Bakira Izetbegovića.

  • Politika

  • 20. Jul. 2023  20. Jul. 2023

  • 16

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić reagovao je na izjavu Elmedina Konakovića koji je uputio poruku predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da ne postoje "državni organi RS-a".

On je izrazio žaljenje što je Konaković od modernog i umjerenog političara ponovo pokazuje lice dobrog đaka Bakira Izetbegovića.

"Pošto je Konaković DIF-ovac, moraću ga malo podučiti pravu kako se ne bi brukao napadima na predsjednika Srbije zbog sintagme 'državni organi Srbije i Republike Srpske'. Državni organi su, kolega Konakoviću, čak i opštine, kantoni, policija, vatrogasci, pa i Vlada Republike Srpske i njena Narodna skupština. Ustav BiH je prepisani Ustav SAD koje se sastoje od 50 država i jednog distrikta. BiH se sastoji od dva entiteta koja imaju mnogo više državnih prerogativa od saveznih država SAD. Zato je BiH, po slovu prepisanog američkog Ustava, sui generis državna zajednica dominantnog konfederalnog karaktera", izjavio je Nešić.

"Naše Predsjedništvo BiH, po ugledu na američkog predsjednika, predlaže budžet institucija BiH. Vijeće ministara je pomoćni organ Predsjedništva BiH, kao što je State department pomoćni organ Predsjednika SAD. Parlamentarna skupština BiH je dvodoma poput američkog Kongresa i na identičan način usaglašava zakone između domova. Policija i pravosuđe u BiH su takođe organizovani po ugledu na SAD", dodao je Nešić.

Nešić je poručio je Konakoviću da "vidi sa Amerikancima da svoje države više ne zovu državama".

"Moram priznati da me je sramota da jedan DIF-ovac drži lekciju iz ustavnog prava jednom od najboljih studenata Pravnog fakulteta u Beogradu, predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Savjetovao bih mu da nađe bolji način da se pravda Bakiru Izetbegoviću jer ovako bruka i sebe i Ministarstvo i BiH. Možda sa predsjednikom Vučićem može debatovati ravnopravno o basketu, ali pokušaji da debatuje o pravu od njega samo prave komičnu figuru. Kolega Konaković ima mnogo većih problema od izjava predsjednika Srbije i kao vrijedan čovjek trebao bi početi čistiti u svom dvorištu. Može krenuti od Nukićevih gnusnih, prijetećih, slika i poruka", zaključio je Nešić.

On je Konakoviću poručio i da "umjesto što drži lekcije predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, pokazujući zavidnu dozu neznanja, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković bi trebalo da se oglasi povodom gnusnih uvreda svojih sunarodnika na račun pobijene hrvatske djece u Vitezu".

Lider DNS-a je izjavio i kako zna "da Konakoviću smetaju tri prsta, simbol svetog trojstva".

Možda je ovo zahvala ministra Nešića svom kolegi Konakoviću za ranije pohvale. 

"Nenada Nešića smo kroz iglene uši provukli – jer je digao tri prsta. Eto. Srbin digao tri prsta i neko se iznenadio. A ja ću sada biti iskren – Nešić je najbolji kadar od ministara iz RS-a", kazao je krajem aprila Konaković. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...