U PRODUKCIJI ISLAMSKE ZAJEDNICE BiH: Snimljen dokumentarni film o Hasanu Čengiću, jednom od osnivača SDA

Film „Hasan“, kako su autori izjavili za Agenciju MINA, govori o najznačajnim fazama Čengićevog života

  • Društvo

  • 01. Avg. 2023  

  • 0

Media centar Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini uskoro će javnosti predstaviti dokumentarni film o Hasanu Čengiću, autora Maida Dizdarevića i Rabije Arifović.

Film „Hasan“, kako su autori izjavili za Agenciju MINA, govori o nekim najznačajnim fazama života Hasana Čengića – od njegovog školovanja, hapšenja u „Sarajevskom procesu“, ulozi u osnivanju Stranke demokratske akcije (SDA), ulozi u odbrani od agresora na Bosnu i Hercegovinu, do djelovanja unutar Islamske zajednice.

„Cilj filma je da osvijetli njegov lik i djelo kao borca za Bošnjake, Bosnu i Hercegovinu, ali i Islamsku zajednicu. Film predstavlja svojevrsni odgovor na obavezu čuvanja sjećanja na Hasana Čengića i njegovanja onih vrijednosti za koje se tokom života borio.

Nastojali smo oko ovog projekta okupiti njegove najbliže – članove porodice, prijatelje, saradnike, kako bismo od njih čuli ko je bio Hasan Čengić i u čemu se ogleda veličina njegovog djela“, naveli su autori.

U filmu, između ostalih, govore reisul-ulema Husein-ef. Kavazović, Rifat Fetić, Fahira Fejzić-Čengić, Edhem Bičakčić, Vahid-ef. Fazlović, Omer Nakičević i drugi.

Vrijeme i mjesto premijernog prikazivanja dokumentarnog filma „Hasan“ bit će naknadno objavljeni.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...