NELOGIČNOSTI U TROŠKOVIMA REPREZENTACIJE: Ko u Sarajevogasu kupuje 1.550 flaša soka od narandže, kisele vode i vode te 400 flaša ostalih napitaka

Poručio je Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo da je sve istaknuto zbog kojeg bi trebali intervenirati.

  • Ekonomija

  • 09. Avg. 2023  09. Avg. 2023

  • 0

Almir Bečarević (Stranka za BiH), ministar u Vladi Kantona Sarajevo, još jednom je govorio o nelogičnostima u troškovima reprezentacije i javnim nabavkama kantonalnog preduzeća Sarajevogas.

Portal Radiosarajevo.ba u posjedu je njegovog izvještaja o troškovima javnih nabavki kompanije Sarajevogasa.

Poručio je Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo da je sve istaknuto zbog kojeg bi trebali intervenirati.

“Reprezentacija Sarajevogasa u prošloj godini je iznosila 27.190 KM, a reprezentacija ostalih šest kantonalnih komunalnih preduzeća u istoj godini je iznosila 30.167 KM. Reprezentacija Sarajevogasa u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 9.021 KM. Ukupna reprezentacija ovog kantonalnog preduzeća za 18 mjeseci iznosila je 36.000 KM”, naveo je Bečarević u svom izvještaju.

Ministar u Vladi KS potom osvrnuo na javne nabavke Sarajevogasa.

alt

“Ova kompanija je prošle godine i u prvih šest mjeseci ove godine kupilo 190 kilograma voća. Prošle godine i u prvih šest mjeseci ove godine je kupilo 1.550 flaša soka od narandže, kisele vode i vode te dodatnih 400 flaša ostalih napitaka. Ostalo su računi iz restorana čiji je iznos od 2,5 KM do 700 KM, ne računajući zbirne račune iz Studentskog centra od nekoliko hiljada KM”, podvukao je Bečarević.

Naveo je da ministri u Vladi Kantona Sarajevo mjesečno na raspolaganju imaju 150 KM reprezentacije (čaj, kafa, sok), što za sve ministre godišnje iznosi 21.600 KM.

“Pitanje utroška reprezentacije u 2022. – planom javnih nabavki bilo je predviđeno 5.000 KM za ugostiteljske usluge, rebalansom plana javnih nabavki 10.000 KM. Godišnjim obavještenjem o dodjeli ugovora za neprioritetne usluge prikazani su računi za ugostiteljske usluge u iznosu od 8.000 KM, dok je reprezentacija 2022. iznosila 27.190 KM”, istakao je Bečarević, koji je podvukao da je kompanija Sarajevogas je 2021. imao dobit od 1,2 miliona KM, a 2022. je poslovao s dobiti od 77.808 KM, te da je dobit u prvih šest mjeseci 2023. iznosila 1,6 miliona KM, dok u istom periodu prošle godine iznosila – 2,1 milion KM.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...